Datele statistice despre evoluţia pieţei serviciilor de telefonie mobilă în primul trimestru al anului 2018, agregate de ANRCETI, arată că în această perioadă numărul total de utilizatori ai serviciilor respective a scăzut, față de finalul anului 2017, cu 28,5 mii (-0,6%) și a totalizat 4 mil. 431,4 mii, volumul traficului de voce s-a diminuat, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017, cu 1,5% și a însumat 1 mld. 496,2 mil. minute, iar volumul total al vânzărilor acestor servicii s-a micșorat cu 5,4% și a alcătuit peste 749,1 mil. lei.

Conform datelor prezentate ANRCETI de cei trei furnizori de servicii de comunicaţii mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom – Unite), scăderea numărului total de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă a fost cauzată de micșorarea bazelor de clienți ale companiilor Orange Moldova (-29,1 mii) și Moldcell (-8 mii). În același timp, baza de utilizatori ai companiei Moldtelecom a crescut cu mai bine de 8,6 mii. Urmare a acestei evoluții, rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă raportată la 100 de locuitori a scăzut cu 0,8 puncte procentuale și a alcătuit 124,8%.

Scăderea volumului total al traficului voce a fost cauzată, în temei, de diminuarea traficului generat în cadrul rețelelor ce aparțin celor trei furnizori de comunicaţii mobile și al traficului direcționat către alte rețele mobile. În același timp, micșorarea numărului de utilizatori a condus la creșterea ușoară a traficului mediu lunar per utilizator, în comparație cu aceiași perioadă a anului trecut, cu 3,1% până la 262 minute (patru ore și 22 minute). În primul trimestru al anului curent, un utilizator deservit de compania Orange Moldova a vorbit la telefonul mobil în medie lunar 299 minute, un client deservit de Moldtelecom – 285 minute și un client al Moldcell – 194 minute.

Diminuarea volumului total al vânzărilor pe piața serviciilor de telefonie mobilă a fost determinată de scăderea vânzărilor realizate de Moldcell și Orange Moldova. Volumul vânzărilor înregistrate de Moldcell a scăzut cu 8,9% și a însumat peste 227,2 mil. lei, iar vânzările realizate de Orange Moldova s-au diminuat cu 5,2% și au totalizat 481,6 mil. lei. În același timp, veniturile provenite din vânzarea serviciilor de telefonie mobilă de către Moldtelecom au crescut cu 15,8% și au depășit 40,2 mil. lei. În consecință, venitul mediu lunar per utilizator de telefonie mobilă (ARPU) a scăzut cu 1,9% şi a alcătuit 68,7 lei. Moldtelecom a înregistrat un ARPU de 83,5 lei, Orange Moldova – de 72,3 lei și Moldcell – de 60,5 lei.

Trendul negativ al principalilor indicatori ai pieței de telefonie mobilă este cauzat, în principal, de schimbarea preferințelor de consum ale utilizatorilor de la serviciile acestui tip de telefonie la serviciile alternative de comunicare prin rețeaua Internet – aplicaţii OTT: Skype, Viber, WhatsApp, etc. – care sunt mai ieftine sau se oferă gratuit.

La finalul primului trimestru al anului 2018, cotele de piață ale celor trei furnizori de servicii de telefonie mobilă, în funcţie de cifra de afaceri, nu au suferit schimbări notabile. Orange Moldova continuă să dețină cea mai importantă cotă de piaţă – de 64,28%, iar Moldcell şi Moldtelecom – cote de piaţă în mărime de 30,36% şi, respectiv, de 5,36%.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.