Datele statistice despre evoluția pieței serviciilor de acces la Internet la puncte mobile în nouă luni ale anului 2015, agregate de ANRCETI, arată că în perioada respectivă numărul utilizatorilor acestor servicii a crescut cu 3,7% și a totalizat peste 1 mil. 750 mii, traficul de Internet generat de aceștia a sporit cu 38% și a alcătuit 28 mil. 229,9 mii GB, iar veniturile furnizorilor provenite din vânzarea serviciilor respective s-au majorat cu 19,5% și au însumat peste 429,5 mil. lei.

Potrivit datelor raportate ANRCETI de cei trei furnizori de reţele şi servicii publice de comunicaţii mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom), cei mai mulți utilizatori – peste 1,3 mil.– au accesat Internetul mobil în bandă largă: prin rețelele 3G, 4G și prin modemuri/carduri/USB (acces dedicat la Internet). Cel mai rapid a crescut numărul utilizatorilor de rețele 4G, care oferă viteze sporite de acces la Internet. Numărul internauților care au utilizat rețelele 4G prin intermediul telefonului mobil/smartphone s-a triplat (până la 84,7 mii), iar al celor care au folosit accesul dedicat la Internet mobil s-a dublat (până la 13,5 mii).

În urma creșterii numărului de utilizatori rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet mobil în bandă largă la 100 de locuitori ai republicii a sporit, față de finele anului 2014, cu 3,6 puncte procentuale (p. p.) și a alcătuit 37%, iar cea a serviciului de acces dedicat la Internet mobil – cu 0,5 p. p. și a constituit 8,3%.

Datele statistice mai arată că din volumul total al traficului de Internet mobil, înregistrat în nouă luni ale anului 2015, 4 mil.166,4 mii GB a fost generat de utilizatorii de Internet prin intermediul telefonului mobil/smartphone și 24 mil. 063,4 mii GB – de cei care au utilizat accesul dedicat la Internet mobil. Potrivit statisticilor, un utilizator care a accesat Internetul de la telefonul mobil/smartphone a generat un trafic mediu lunar de 325 MB, iar un utilizator de Internet prin modemuri/carduri/USB – un trafic de 9,1 GB.

Sporirea volumului total al vânzărilor serviciilor de acces la Internet la puncte mobile în nouă luni ale anului curent se datorează creșterilor înregistrate de toți cei trei furnizori de reţele şi servicii de comunicaţii mobile. Astfel, veniturile companiei Moldcell provenite din vânzarea serviciilor respective au sporit cu 31,8% şi au totalizat peste 104,5 mil. lei, ale Orange Moldova – cu 17,2% şi au însumat circa 253,9 mil. lei şi cele ale Moldtelecom – cu 11,8% şi au alcătuit peste 71,1 mil. lei. Urmare a acestei evoluții, venitul mediu lunar (ARPU) per utilizator de Internet de la telefonul mobil/smartphone a crescut cu 15,1% și însumat 13,6 lei, iar per utilizator de Internet mobil dedicat – cu 2,6% și a constituit 97,2 lei.

În cele trei trimestre ale anului 2015, pozițiile celor trei furnizori pe piața serviciilor de acces la Internet la puncte mobile nu au suferit schimbări semnificative. Potrivit estimărilor ANRCETI, la finele perioadei de raport cei trei furnizori deţineau, în funcţie de cifra de afaceri, următoarele cote de piaţă: Orange Moldova – 59,1%, Moldcell – 24,3% şi Moldtelecom – 16,6%.

Mai multe informații despre evoluţia pieţei serviciului de acces la Internet la puncte mobile în nouă luni ale anului 2015 le puteţi găsi pe pagina electronică a ANRCETI: www.anrceti.md, secţiunea Date statistice.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.