Victor BODIU, Secretar General al Guvernului, care a prezentat în cadrul şedinţei un raport privind agenda de e-Transformare a sectorului public, a accentuat că guvernarea electronică este o prioritate a actualului Cabinet de Miniştri, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Potrivit Secretarului General al Guvernului, scopul principal al implementării conceptului de e-Guvernare este avansarea mai rapidă şi cu costuri minime în reforma administraţiei publice locale. Victor BODIU s-a referit şi proiectul comun cu Banca Mondială privind crearea unui mediu favorabil e-Transformării Moldovei.

Raportorul a accentuat importanţa desfăşurării în anul trecut la Chişinău a mesei rotunde în domeniul transformării electronice cu participarea Premierului Vlad FILAT şi a Preşedintelui Grupului Băncii Mondiale, Robert B. ZOELLICK.

Victor BODIU a menţionat de asemenea  buna cooperare în acest domeniu cu partenerii de dezvoltare, inclusiv USAID, Banca Mondială, PNUD Moldova, Guvernul Olandei etc.

Stela MOCAN, Director executiv al Centrului de Guvernare Electronică, creat în august 2010, a motivat necesitatea implementării guvernării electronice prin faptul că peste 80 la sută din cetăţenii Republicii Moldova utilizează telefonia mobilă, iar peste 30 de procente din populaţie are acces la Internet.

Stela MOCAN a spus că pentru anul 2020 Centrul îşi propune ca majoritatea serviciilor publice pentru cetăţeni să fie digitalizate, iar utilizarea serviciilor publice de către cetăţeni să fie mai înaltă de 50 la sută. De asemenea, 90 de procente din datele guvernamentale cu caracter public vor fi on-line. Printre priorităţile anului curent Stela MOCAN a enumerat implementarea iniţiativei privind accesul la datele guvernamentale cu caracter public şi lansarea portalului respectiv, lansarea primelor 3 servicii publice online ş.a.

Stela MOCAN a propus instituirea pe lîngă Centrul de Guvernare Electronică a unui consiliu care să includă reprezentanţi ai tuturor ministerelor.

Prim-ministrul Vlad FILAT a accentuat necesitatea coordonării şi desfăşurării unor acţiuni comune a tuturor structurilor guvernamentale în procesul de e-Transformare.

„Nu trebuie să aşteptăm reforma administraţiei centrale, ci să ajungem la o înţelegere între toate structurile implicate în acest proces. Trebuie să pornim de la faptul cine beneficiază de serviciile oferite de Guvern”, a menţionat Vlad FILAT, precizînd că mijloacele oferite de Banca Mondială trebuie să se regăsească în serviciile oferite cetăţenilor, care să fie rapide, calitative şi ieftine.

Prim-ministrul a menţionat necesitatea evaluării activităţilor curente în domeniul e-guvernării şi ce trebuie de făcut, astfel încît beneficiarul, cetăţeanul de rînd să simtă efectele acestui proces.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.