Datele au fost prezentate de către Asociaţia Obştească Start Moldova, în cadrul unei conferinţe de presă la 11 decembrie, transmite Info-Prim Neo.

Fondatorul şi directorul Asociaţiei Start Moldova, Lilian Boboc, a declarat că proiectul „Top cei mai mediatizaţi lideri politici online” este unul non-profit, care are drept scop transparentizarea procesului politic din Republica Moldova şi a fost realizat de Compania Marketing&PR la comanda organizaţiei Start Moldova. Astfel de topuri vor fi realizate lunar. 

„Anterior nu exista niciun fel de informaţie publică referitor la prestaţia liderilor politici în mediul online. Noi oferim astăzi, pentru prima dată o informaţie amplă vizavi de evoluţia lor. Sunt prezentate cifre exacte, care nu lasă loc pentru speculaţii. Respectiv, publicul larg are acces la informaţie în timp real, ceea ce face acest proces mult mai obiectiv şi transparent”, a declarat Lilian Boboc.

Perioada de monitorizare a fost 1 septembrie-30 noiembrie 2012, iar în vizor au fost 7 lideri politici şi 5 partide politice.

„Monitorizarea a avut loc în baza cuvintelor cheie prezente în titlul ştirilor în peste 120 de surse online, care au fost monitorizate 24 din 24 de ore. Astfel, pe primul loc s-a plasat premierul Vlad Filat, preşedintele PLDM, prezent în 2115 ştiri din această perioadă, fiind urmat de liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, cu 1921 de apariţii online. Pe locul trei se clasează preşedintele PDM, Marian Lupu, cu 790 de ştiri. Locul patru, cu 767 de apariţii, îi revine lui Mihai Ghimpu, liderul PL. Locul cinci este ocupat de liderul PSRM, Igor Dodon, cu 616 ştiri. Locul şase îi revine primarului capitalei, Dorin Chirtoacă, cu 550 de apariţii online şi pe locul şapte se plasează preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu 532 de apariţii online”, a relatat Lilian Boboc.

Membrii asociaţiei au mai realizat un studiu al interesului mass-media online faţă de partidele politice din Moldova. Primul loc în top îl ocupă PLDM, cu 1473 de apariţii, urmat de PCRM, cu 1344 de apariţii, şi PDM, cu 533 de apariţii. PL are 536 de apariţii Ultimul în top se poziţionează PSRM, cu 431 de apariţii în online.

Topurile au fost făcute prin intermediul unui soft dezvoltat de Compania Marketing&PR, care presupune monitorizarea automată, în timp real a surselor online după cuvinte cheie, fără implicarea factorului uman.

1 COMENTARIU

  1. studiul este unul cantitativ. Or daca Filat (ca prim-minsitru) apare de citeva sute de ori in denumriea stirilor, asta nu insemana ca stirile sint toate pozitive. Si daca Timofti (ca Presedinte) apare 532 ori nu inseamna ca liderul nu lucreaza! or nu coneteaza cite declaratii dai in presa, important e ce faci, ce actiuni concrete intreprinzi.
    Daca il analizam calitativ. Si aici chiar se vede cine controleaza presedintele tarii? Or lui filat nu-i perimite egoismul sa imparate atributiile puterii executivce cu timofti. Alergind dupa doi iepuri deodata e cam riscant pentru tara, pentru popor!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.