2725_168085_img2„Odată cu tranziția la standardul Digital Radio Mondial (DRM), radioascultătorii vor putea recepționa postul Radio Moldova pe o arie mai vastă și cu o calitate mai bună a sunetului”, susţine viceministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Dumitru Parfentiev. Noul echipament a fost oferit de partenerii germani.

Întreprinderea de Stat „Radiocomunicații” a instalat în regim de testare un emițător nou de radiodifuziune pe unde medii în frecvența 873 kHz. Dispozitivul va permite difuzarea programului național „Radio Moldova” atât în regim analogic, cât și în regim digital DRM (Digital Radio Mondial). Viceministrul Dumitru Parfentiev a vizitat centrul radio din orașul Codru, mun. Chișinău, unde este amplasat emițătorul care difuzează programul național de radio în unde medii în zona centrală a țării.

„Noua tehnologie DRM permite diminuarea esențială a consumului de energie electrică – de 2 ori mai puțin pe perioada testării, asigură siguranța în exploatare şi optimizează cheltuielile de mentenanță. Mai mult, odată cu tranziția la standardul DRM, radioascultătorii vor putea recepționa postul Radio Moldova pe o arie mai vastă și cu o calitate mai bună a sunetului”, afirmă Dumitru Parfentiev.

Noul echipament care permite recepția DRM este o premieră pentru Republica Moldova. O astfel de tehnologie este utilizată în România, Italia, Germania. ÎS „Radiocomunicații” este deținătorul principal la nivel național de stații de televiziune și radiodifuziune. În prezent, de serviciile de difuzare și transport programe beneficiază peste 30 de instituții ale audiovizualului din Republica Moldova și de peste hotare.

1 COMENTARIU

  1. E un lucru bun ca se face apel la inovatie, dar cine poate asculta transmisia in DRM deocamdata? nici macar nu stiu sa existe aparate DRM pe piata, foarte putine si in strainatate eventual. Exista mai multe DAB, DAB+ si radiouri de internet, WI-FI, genul celor cu ceas, poate cele mai utile daca exista conexiune de internet in gospodarie, pentru ca se poate avea acces la mii de programe de radio din toata lumea. Dezavantajul e ca sunt scumpe dar si cele putine cu DRM cred ca sunt, alternativa ieftina ar fi cu un stick USB DRM, DAB, DAB+ care e mai ieftin dar daca ai computer sau, si acces la internet cred ca e preferabil sa ascultam pe internet.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.