Centrul de Guvernare Electronică în parteneriat cu Banca Mondială a organizat vineri, 28 ianuarie 2011, o sesiune de informare pentru Consiliul Naţional de Participare (CNP) pe tema: «Practici de succes privind asigurarea accesului la datele guvernamentale cu caracter public». Experţii străini şi reprezentanţii CNP, organ consultativ care asigură participarea societăţii civile la procesul de luare a deciziilor, au discutat despre avantajele accesului rapid la datele guvernamentale cu caracter public prin plasarea lor online, în sistem centralizat, şi obstacolele care împiedică acest proces. Participanţii la eveniment au subliniat şi nevoia îmbunătăţirii comunicării dintre autorităţi şi cetăţeni.

În opinia lui Jeff Kaplan, expert în guvernare electronică din SUA, accesul la datele guvernamentale va revoluţiona serviciile publice din Republica Moldova – companiile vor produce noi aplicaţii cu ajutorul acestora, iar cetăţenii vor beneficia de servicii direct din computer sau telefonul mobil.

Potrivit directoarei executive a Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocan, centralizarea datelor cu caracter public într-un portal unical Guvernului este o iniţiativă careva simplifica mult viaţa oamenilor. «Nu va mai fi nevoie ca cetăţenii să navigheze pe zeci de site-uri ministeriale pentru a se informa. Cu un singur clikc, la o singură adresa, vor putea găsi datele şi informaţiile de care au nevoie. Guvernul va face economii de bani şi resurse pentru furnizarea serviciilor publice, cetăţenii vor cheltui şi ei mai puţini bani, nervi şi timp».

Viceministra Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, Dona Şcola, a menţionat că portalul unic cu date guvernamentale va fi lansat în a doua parte a anului 2011.

Igor Grosu, reprezentant al organizaţiei „Transparency International», a spus că atât cetăţenilor cât şi autorităţilor trebuie să li se cultive „ apetitul pentru e-transformare şi pentru utilizarea datelor cu caracter public.» Potrivit lui, rolul societăţii civile este să identifice cele mai solicitate date cu caracter public, iar rolul Guvernului este să le furnizeze prompt.

sursa: zdg.md

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.