img_9643

Reprezentanții Centrului de Guvernare Electronică, coordonatorii pentru e-Transformare și coordonatorii pe date deschise s-au întrunit pentru a discuta inițiativele de eGuvernare,  conform planului de acțiuni a Guvernului Republicii Moldova pentru 2015-2016. Planul conține 130 de acțiuni de eGuvernare, care au drept obiective simplificarea proceselor de consum a serviciilor publice, optimizarea cheltuielilor și a proceselor de lucru ale autorităților.

Interoperabilitate

Una dintre constatări în cadrul ședinței  s-a referit la necesitatea revizuirii procesului de eliberare și solicitare a documentelor eliberate de către autoritățile guvernamentale, astfel încât cetățenii să fie degrevați de rolul de  intermediari  între autoritățile guvernamentale, atunci când solicită un document. Prin urmare, pentru a facilita acest proces, instituțiile publice trebuie să comunice între ele, prin oferirea datelor în timp real. În prezent, 15 instituții publice sunt conectate la magistrala de schimb de date, alte 30 de proiecte de integrare sunt realizate (RSUD, RSUT, RSC, RDA), precum și 29 de proiecte sunt în proces de conectare.

Date deschise

Un alt subiect în cadrul întrunirii a fost accelerarea implementării datelor deschise. În urma discuțiilor cu coordonatorii pentru e-Transformare s-a constat că numărul seturilor de date publicate pe date.gov.md trebuie mărit, pentru ca cetățenii să beneficieze de mai multe date stocate electronic. Totodată, s-a discutat și despre rezultatele Summit-ului Global pentru o Guvernare Deschisă, la care a fost prezentă și echipa Centrului de Guvernare Electronică.

În cadrul ședinței a avut loc și dezbaterea privind valorificarea implementării conceptului de Open Contracting. S-a constatat că Open Contracting va oferi noi oportunități pentru mediul de afaceri, va combate corupția și va îmbunătăți calitatea serviciilor publice.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.