Pînă la finele anului 2012, în republică va fi creată o hartă digitală, care ar putea fi folosită la lucrări de prevenire a inundaţiilor şi a altor calamităţi. Japonia va acorda în acest scop un grant de circa 5 mln dolari SUA. Un acord de colaboare în acest sens a fost semnat astăzi la Chişinău, de Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru (ARFC) a Republicii Moldova şi Agenţia de Cooperare Internaţională a Japoniei, comunică MOLDPRES.

Vasile Grama, directorul general al ARFC, a precizat după semnare că, în prezent, în R.Moldova se utilizează în acest domeniu doar hărţi clasice, dar care au peste 30 de ani şi au fost întocmite într-un cadru legal vechi. În acelaşi timp, aceste hărţi nu cuprind noi cartiere care au fost create în ultimii ani în Chişinău.

Potrivit sursei citate, noua „Hartă naţională de bază a infrastructurii de date geospaţiale” va putea fi folosită de către factorii de decizie, pentru o mai bună analiză a mediului, pentru a hotărî cum este mai bine să se facă un drum sau un apeduct. Totodată, noua hartă va putea fi utilizată şi de agricultorii interesaţi de bonitatea solului în diferite zone ale ţării. Noua hartă, care va fi una digitală, va cuprinde mai multe straturi – harta apelor, harta drumurilor şi se va realiza la scara de 1 la 50 mii.

Akihito Sanjo, şeful delegaţiei japoneze, a specificat pentru jurnalişti că Japonia a mai finanţat anterior elaborarea unor astfel de hărţi digitale pentru Georgia, Kîrgîzstan, Muntenegru, precum şi pentru cîteva state africane.

2 COMENTARII

  1. […] Pînă în 2012, va fi creată o hartă digitală a Moldovei, care va fi f… Sat Aug 21, 2010 12:50 pm Pînă la finele anului 2012, în republică va fi creată o hartă digitală, care ar putea fi folosită la lucrări de prevenire a inundaţiilor şi a altor calamităţi. Japonia va acorda în acest scop un grant de circa 5 mln dolari SUA. Un acord de colaboare în acest sens a fost semnat astăzi la Chişinău, […] […]

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.