În perioada ianuarie – martie 2018, piața serviciilor de acces la Internet  la puncte fixe a continuat să crească atât după numărul de abonați, cât și după veniturile obținute din vânzarea acestor servicii. Datele statistice, publicate astăzi de ANRCETI, arată că în această perioadă  numărul de abonați la serviciile respective a crescut cu peste 6 mii (+1%) și a însumat 590,4 mii, iar volumul total al vânzărilor pe acest segment de piață  a sporit  cu 17,3 mil.  lei (+5,8%) și a depășit cifra de 315 mil. lei.

Conform datelor prezentate de către 75 de furnizori activi de servicii de acces la Internet la puncte fixe, cele mai mari creşteri ale vânzărilor acestor servicii au fost înregistrate de compania StarNet Soluții, care a înregistrat o creștere de 11,5%, atingând cifra de 67,4 mil. lei și  S.A. Moldtelecom, care a înregistrat o creștere de 4,5%, însumând 202,4 mil. lei. Însă, veniturile provenite din vânzarea serviciilor respective, prestate de compania Sun Communications au scăzut cu 12,8% și au însumat 13,5 mil.lei, iar volumul cumulat al vânzărilor realizate de ceilalţi 72 de furnizori  au sporit cu 13,2% şi au totalizat peste 31,7 mil. lei. Urmare a acestei evoluţii, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) la serviciile de acces la Internet la puncte fixe a crescut cu 1%  şi a însumat circa 178,8 lei.

Creşterea vânzărilor pe acest segment de piaţă se datorează sporirii numărului de abonaţi la serviciile de acces la Internetul fix de mare viteză. Astfel, numărul abonaţilor conectaţi la Internet prin fibră optică (FTTx – Fiber to the premises) a sporit, timp de trei luni, cu  8,4 mii (+2,4%) şi a însumat circa 356,1 mii. În același timp, numărul abonaților care au ales cablul coaxial  a crescut cu 314 (+0,8%) și a totalizat circa 42 mii, iar numărul  celor conectați  la reţea în baza tehnologiilor xDSL (Digital Subscriber Line)  s-a redus cu 2,7 mii (-1,4%) și a alcătuit  189,9 mii.

Urmare a evoluției pieței serviciilor de acces la Internet fix în bandă largă, la sfârșitul primului trimestru al anului 2018, furnizorii au deținut, în funcție de cifra de afaceri, următoarele cote de piață: S.A. Moldtelecom – 64,2%, StarNet Soluții – 21,4%, Sun Communications- 4,3%, iar cota de piață cumulativă  a celorlalți furnizori a fost de 10,1%.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.