Semnătura mobilă câștigă din ce în ce mai mult teren. Din ziua lansării acestui serviciu, Semnătura electronică mobilă a depășit cifra de 4 milioane de tranzacții având la activ aproximativ 50 mii de utilizatori unici. Serviciul funcționează ca un buletin de identitate în mediul virtual, permițând autentificarea în spaţiul virtual pentru probarea identităţii cu ajutorul telefonului mobil. 

Cu semnătura digitala mobilă cetăţenii pot semna acte la distanţă, rapoarte, declaraţii către instituţii sau cereri online cu ajutorul telefonului mobil. De asemenea, pot accesa servicii electronice atât publice, cât şi private într-o manieră simplă și comodă. Cetățenii nu depind astfel de orarele limitate ale instituțiilor și pot accesa serviciile electronice de oriunde și oricând.

Cetățenii pot aplica semnătura mobilă pentru următoarele servicii publice: depunerea declarației fiscale electronice (impozitul pe venit, TVA, accize etc.), verificarea contului curent al contribuabilului, emiterea și primirea facturilor electronice (e-Factura), fișa imobilului,  solicitarea actelor de Stare Civila, serviciul de apostilare (e-Apostila), solicitarea licențelor de activitate (e-Licentiere), raportarea electronică la CNAM (e-CNAM), raportarea electronică la CNAS (e-CNAS), comanda online a timbrelor de acciz (COTA), comanda online a formularelor tipizate, depunerea online a cererilor de înregistrare a drepturilor de autor și proprietate intelectuală (e-AGEPI). De asemenea, serviciul este utilizat și de sectorul privat – sectorul bancar fiind campion la integrarea acestuia în procesele de business. În viitorul apropiat vor fi lansate noi e-servicii publice conectate cu modul de semnătură digitală.

Semnatura mobilă poate fi utilizată prin intermediul a doua platforme guvernamentale MPass – ce asigură autentificarea utilizatorilor și MSign – care permite semnarea electronică a documentelor.

Semnătură digitală prin intermediul telefonului mobil utilizeaza certificatele eliberate de Centrul de Telecomunicaţii Speciale, iar dreptul de înregistrare a utilizatorilor le revine operatorilor de telefonie mobilă. Astfel, cetățenii pot obține semnătura digitala mobilă de la operatorii de telefonie mobilă – proces ce durează nu mai mult de 15 minute.

Amintim că Semnătura Mobilă a fost lansată în septembrie 2012, în parteneriat cu operatorii de telefonie mobilă Moldcell şi Orange. Guvernul a format parteneriate publice-private cu operatorii de telefonie mobilă  în mod deliberat, bazându-se pe angajamentul acestora privind implementarea inovațiilor în domeniu, prestarea serviciilor de calitate clienților şi competenței/abilității de a emite semnături mobile cetăţenilor din toată ţara. La Congresul Mondial al Mobilităţii din 2013 de la Barcelona, Guvernul Republicii Moldova a primit premiul mondial de m-Guvernare în domeniul telefoniei mobile de la GSMA pentru acest proiect.

Notă: Termenul valabilităţii cheii publice a semnăturii electronice va fi în scurt timp extins. Parlamentul a votat în lectura a doua un proiect de lege ce propune extinderea termenului de valabilitate al certificatului cheii publice a semnăturii electronice de la 1 an la 5 ani.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.