pasaport bordoDe la 1 ianuarie 2011 cetăţenilor Republicii Moldova li se eliberează doar paşapoarte cu date biometrice.

Paşaportul cu date biometrice este considerat a fi cel mai protejat document pentru trecerea frontierelor şi este acceptat şi recunoscut de UE în procesul de migraţie. Paşaportul biometric este un act de identitate ce conţine un cip cu date biometrice ale posesorului, inclusiv amprentele digitale, fotografia digitală şi semnătura posesorului documentului. Aceasta face paşaportul biometric practic imposibil de falsificat.

Printre avantajele pe care le oferă posesia unui paşaport electronic cu date biometrice au fost numite următoarele:

 • Grad sporit de securitate a documentului.
 • Securitate mai înaltă a întregului proces de documentare:
 • Identificarea exactă a persoanelor aplicante şi excluderea identităţilor multiple a aceleiaşi persoane.
 • Integrarea soluţiei în procesele automatizate de procesare a informaţiei cu privire la fluxurile migraţionale.
 • Creşterea semnificativă a securităţii statului.
 • Integrarea eficientă în procesul regional şi internaţional de control a fluxurilor migraţionale.

Paşaportul biometric se eliberează de la naştere şi va conţine următoarele date biometrice suplimentare în format electronic: grupa sanguină, amprentele digitale, fotografia digitală. Paşaportul se eliberează pe un termen de 7 ani, iar pentru copiii cu vîrsta de pînă la 7 ani – pe un termen de 4 ani. Includerea amprentelor digitale în paşaportul copilului cu vîrsta de pînă la 12 ani nu este obligatorie.
În paşaportele părinţilor nu se includ datele despre copii.

Documentele necesare:

 • buletinul de identitate;
 • certificatul de naştere
 • livretul militar sau adeverinţă de recrut;
 • certificatul de căsătorie/ de divorţ (după caz);
 • certificatul de schimbare a numelui, prenumelui;
 • diploma de studii superioare;
 • carnetul de pensionar;
 • acordul notarial autentificat al reprezentantului legal (în cazul documentării minorului);
 • certificatul cu grupa sangvină, pentru documentarea minorului (dacă nu deţine buletin de identitate).

În cazul perfectării paşaportului pentru minorul, ai cărui părinţi se află în divorţ, la depunerea cererii se prezintă hotărîrea instanţei de judecată cu privire la divorţ sau acordurile notarial autentificate ale ambilor părinţi.

În cazul depunerii cererii repetate pentru eliberarea paşaportului:

 • paşaportul precedent se depune pentru anulare;
 • se depune declaraţie de pierdere a paşaportului precedent (nemijlocit la secţia de documentare);
 • se depune cerere pentru detinerea a două paşapoarte valabile (dacă nu au fost modificate datele personale şi permite termenul valabilităţii).

Cetăţenii Republicii Moldova, aflaţi temporar şi în condiţii legale peste hotare se adresează la misiunule diplomatice şi oficiile consulare în ţara de şedere pentru eliberarea paşaportului.

Cît costă?

termen de examinare 30 zile 15 zile 10 zile 5 zile 24 ore 8 ore 4 ore
costul 850 lei 1280 lei 1530 lei 1700 lei 2130 lei 2550 lei 2980 lei

48 COMENTARII

 1. buna seara.va rog sa ma informati in urmatorul caz. pasaportul fiului meu minor a expirat in luna septembrie, ce pot face in acest caz….il prelungesc sau facem altul. ce acte trebuiesa prezentam , vreau sa mentionez inca, ca sunt divortata.

 2. buna ziua.va rog mult ,spuneti-mi la ce pret e buletinul de identitate la o zi si la 5 zile,,,multumesc,,va rog,astept raspuns

 3. Buna ziua! Fiul, de 17 ani are pasaport dar care in luna iulie expira. Vrem sa facem pasaport biometric. De ce acte avem nevoie? Daca iarasi avem nevoie de toata lista de acte si declaratii (este divort) grupe de singe…?

 4. o intrebare un pik mai serioasa..acest dokument il face orce om.?… la mai drept vorbind…li se permite si oamenilor kare au fost fost lipsiti de libertate pe un termen mai indelungat?

 5. mai are rost sa fugi ku dokumente?..ar putea sa plece la munka astfel de om?(fiind deakum akasa o perioada de timp,si fara servicii)ka la noi e greu sa te angajezi undeva stiind ka kindva ti-au fost imbrakate lakatuse……..aceasta intrebare kam permanent ramine deskisa si neraspunsa….

 6. se pot face timp de cinci zile un pasaport biometric in chisinau daca nu ai viza de resedinta in oras ci la sat in alt raion al tarii?

 7. Buna ziua! Spuneţimi vă rog pentru ami schimba paşaportul biomertic în altă familie ce documente sunt necesare? Se poate numai buletinul de identitate, buletinul deja e în damilia nouă. Mulţumesc!

 8. bunà ziua spunetim và rog copilul meu are 10 ani este obligator sa fie si el prezent la inoirea pasaportului? và multumesc

 9. Buna ziua ,as vrea sa stiu daca pasaportul biometric este valabil sii in certificatul de nastere sa facut schimbari la (Sava si acum in certificat e Savva)pasaportul biometric mai este valabil?

 10. Buna, eu sunt invalid de gradul 2 . Vreau sami fac pasaport biometric , sa plec in vizita la italiea .Ce reducere se face in cazul asta .

 11. Buna ziua ,as vrea sa stiu daca la eliberarea pasaportului biometric se poate face de alta persoana este nevoie de procura?

 12. Da de ce acte sint nevoie pentru a perfecta pasaportul biometric pentru un copil orfan care se afla sub tutela noastra? (e un nepot)

 13. Buna ziua
  Puteti sami spuneti cineva daca am depus pasaportu la 30 zile si am o saptamina de cind am depus il pot lua mai inainte de timp daca platesc ?

 14. Buna ziua .va rog frumos am nevoe de o informazie?As vrea sa fac pasaport biometric surorii mele. Dar este imobila. As vrea un numar de telefon,cuiva care se ocupa adica care vin acasa sa il faca .va multumesc mult.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.