Datele deschise brute și valoarea lor de combustibil pentru economie, a fost una dintre temele discutate intens în cadrul Open Data Camp, cel mai mare eveniment dedicat Open Data din lume, găzduit de Polonia în perioada 20-21 octombrie 2011. În contextul inițiativei de deschidere a datelor pe plan local, Moldova a fost una dintre cele 40 de țări participante la eveniment, reprezentată de Olga Demian, Consultant Juridic în cadrul Centrului de Guvernare Electronică din Moldova.

Conferința a dezbătut aspecte esențiale referitoare la deschiderea datelor precum importanța transparenței guvernării, deschiderea datelor privind cheltuielile publice, participarea societății civile în inițiativele de deschidere a datelor, costurile datelor deschise. Unul dintre mesajele cheie, reluate de mai multi participanți în cadrul discuțiilor, a fost legitimitatea cetățenilor de a avea acces la datele publice pentru care aceștia au platit deja.

Au fost oferite exemple de inițiative din mai multe țări la nivel internațional precum Olanda, Germania, Brazilia. De asemenea, în cadrul discuțiilor a fost conturată și teoria unei etape ulterioare dezvoltării programelor deschise, care transcede folosirea tehnologiei pentru livrarea de servicii către cetățeni.

Andrew Rasiej, antreprenor și fondator al  evenimentelor Personal Democracy Forum, spune că etapa viitoare de dezvoltare ar duce la schimbarea perspectivei și crearea unui “We-Government” (Guvern al cetățenilor), în sensul în care pe masură ce mai multe date sunt făcute publice de către Guverne, cetățenii incep chiar ei să creeze aplicatii, platforme, instrumente care pot sprijini oamenii în activitatea lor civica.

Prin participarea la conferință, Centrul de Guvernare Electronică din Republica Moldova se alatură guvernelor lumii care susțin importanța datelor brute în dezvoltarea economică a unei țări, considerând ca acestea ar putea avea un efect benefic și asupra economiei Moldovei.

Comunitatea internațională prezentă la eveniment a salutat calduros prezența Moldovei în cadrul conferinței. În acest context, au fost exprimate o serie de mesaje de susținere a inițiativei Guvernului Republicii Moldova de deschidere a datelor pentru cetățeni.

Rufus Pollock, co-fondator al Open Knowledge Foundation și unul dintre organizatorii Open Data Camp a încurajat eforturile Republicii Moldova: “Deschideți datele acum! Păstrati simplitatea și permiteți acesul la date brute. Încurajati participarea comunității și folosiți instrumente simple, precum un hub de date”. (date deschise înseamnă)

Tom Steinberg, fondator și director al organizației My Society a pus accentul pe conștientizarea de către cetățeni a valorii datelor deschise și a beneficiilor reale, comentând: “Oferiți cetățenilor dreptul la date, nu le dați date cadou”.

Andrew Stott, nominalizat de UK Coalition Government ca reprezentant în Public Sector Transparency Board, care oferă consultanță în date deschise în sectorul public a adresat și el un mesaj Moldovei. Conducător al Local Data Panel, responsabil cu abordările administrației locale cu privire la promovarea și dezvoltarea datelor deschise a comentat: “Moldova, să nu vă temeți să cereți ajutorul deoarece există o comunitate internațională entuziastă cu privire la datele deschise în interiorul și în afara guvernelor.”

Conferința a fost organizată de către Open Knowledge Foundation (Marea Britanie) și Centrum Cyfrowe (Polonia). Mai multe considerații și concluzii cu privire la principalele teme discutate puteți găsi pe website-ul dedicat evenimentului.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.