Evoluţia numărului de abonaţi în bandă largă, în funcţie de tehnologiile de acces, (mii)

În 2011, numărul abonaţilor la serviciile de acces la Internet în bandă largă la puncte fixe a crescut, faţă de 2010, cu mai bine de 32% şi a depăşit cifra de 355,1 mii, iar rata de penetrare a acestor servicii raportată la 100 de locuitori ai republicii a sporit cu 2,42% şi a ajuns la 10%, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) despre dezvoltarea acestei pieţe în anul trecut.

În acelaşi timp, conform datelor prezentate de către furnizorii de reţele mobile de generaţia a treia (3G), numărul abonaţilor la serviciile mobile dedicate (prin intermediul modemelor şi cardurilor pentru date) a ajuns la 124,8 mii., iar rata de penetrare a acestor servicii raportată la 100 de locuitori ai republicii a constituit 3,5%. Indicatorul dat reflectă numărul de abonaţi (activi) la serviciile de acces mobil la Internet prin modeme USB, PCMCIA, modeme de acces mobil încorporate în laptop sau computer şi nu include abonaţii la serviciile voce care utilizează accesul mobil la Internet în calitate de opţiune la serviciul de bază.

În perioada de raport, furnizorii serviciilor de acces la Internet în bandă largă la puncte fixe au conectat la reţelele proprii circa 85,9 mii de abonaţi noi. Numărul abonaţilor conectaţi la reţeaua globală prin intermediul tehnologiilor xDSL (Digital Subscriber Line) a crescut cu 19,4% şi a ajuns la 196,7 mii, iar numărul celor care folosesc tehnologii FTTx (Fiber to the premises) a sporit cu 48% şi atins cifra de peste 141 mii. Tehnologiile date (FTTx) utilizează fibra optică până la locaţia abonatului sau până la un anumit punct din vecinătate, de la care reţeaua de distribuţie este bazată pe cabluri de cupru.

Conform situaţiei din 31.12.2011, 55,38% din abonaţii la Internetul în bandă largă utilizează tehnologiile de acces xDSL, iar 39,7% – tehnologiile FTTx. La aceeaşi dată, cei mai mulţi abonaţi la serviciile în bandă largă la puncte fixe – 246,8 mii – avea SA „Moldtelecom”. Companiile „Starnet” şi „Sun Communications” aveau o bază de abonaţi de 62,5 mii şi, respectiv, de 17 mii, iar restul furnizorilor luaţi împreună – 28,7 mii.

Urmare a creşterii numărului de abonaţi volumul de vânzări a serviciilor transport date şi acces la Internet la puncte fixe realizate de furnizorii de pe această piaţă a crescut, faţă de 2010, cu 25,2% şi a ajuns la 678,2 mil. lei. Această creştere a fost determinată, în temei, de majorarea volumului de vânzări efectuate de SRL „Starnet”, SA „Moldtelecom” şi SA „Orange Moldova”. Vânzările companiei „Starnet” au sporit cu 34,7% şi au însumat 106,5 mil. lei, cele ale SA „Moldtelecom” – cu 30,4% şi au alcătuit circa 454 mil. lei, iar a „Orange Moldova” – cu 19,6% şi au constituit 27,1 mil. lei. Cifra de afaceri a celorlalţi furnizori de pe această piaţă a scăzut cu 1,3% şi a însumat 90,6 mil. lei.

În anul de referinţă pe piaţa serviciilor transport date şi acces la Internet la puncte fixe au activat 46 de furnizori. Cel mai mare jucător pe această piaţă – SA „Moldtelecom” – deţinea, la 01.01.2012, o cotă de piaţă, în funcţie de cifra de afaceri, de 66,9%, SRL „Starnet” – de 15,7% şi SA „Orange Moldova” – de 4,0%. Ceilalţi 43 de furnizori au împărţit împreună o cotă de piaţă de 13,4 la sută.

Alte date despre dezvoltarea acestei pieţe în anul 2011 le puteţi găsi pe pagina de Internet a Agenţiei: www.anrceti.md, secţiunea Evoluţia pieţei.

Structura pieţei serviciilor în bandă largă în funcţie de tehnologia de acces

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.