Duminică, 11 iulie, la baza de odihnă „IT-Relax” a avut loc deschiderea oficială a taberei de vară din cadrul proiectului “ITineret – Viitorul începe cu tine”, unde 100 de tineri în aceste zile vor participa la etapa finală a concursului de proiecte IT în categoriile: aplicaţii, grafică şi web site-uri.

Pe parcursul celor 5 zile de tabără finaliştii vor trebui să facă prezentări a proiectelor cu care au intrat în concurs, pentru a fi identificaţi cîştigătorii la toate cele trei categorii: grafică, web site-uri, aplicaţii. Criteriile de selectare sunt originalitatea, utilitatea proiectului pentru comunitate, calitatea, funcţionalitatea. “Vom face în aşa fel încît jurizarea să fie în cea mai mare masură obiectivă” a menţionat Victor Beşliu, preşedintele juriului în cadrul lansării oficiale a taberei. La această etapă a concursului, împreună cu juriul participanţii vor avea ocazia să voteze şi ei printr-un sistem unic de id-uri computerizat proiectele care merită să fie cîştigătoare după părerea lor.

Tinerii înscrişi în concurs vor participa la traininguri susţinute de reprezentanţii companiilor “Endava Moldova”, “Moldtelecom”, “Microsoft”, “StarNet” şi “Moldcell”. În prima zi de tabără tinerii au avut ocazia să cunoască şi să participe la o întîlnire cu Vitalie Eşanu, reprezentant al proiectului privesc.eu şi EVISOFT.

Finaliştii acestui concurs vor fi premiaţi cu laptop-uri, netbook-uri, accesorii IT, dispozitive multimedia, burse pentru doritorii de a deveni studenţi la facultăţile în domeniul IT.

Unul din câştigătorii concursului naţional „ITineret – Viitorul începe cu tine” va merge la o conferinţă internaţională. Invitaţia este oferită de către comitetul organizatoric al celei de-a VIII ediţii a conferinţei tehnico-ştiinţifice pentru studenţi, aspiranţi şi tineri specialişti, care va avea loc în capitala Kârgâstan-ului, oraşul Bişkek, în perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2010.

În prima etapă a concursului au fost selectate cele 100 de proiecte participante din peste 200 de proiecte înscrise în concurs. În finală au ajuns tineri din Căuşeni, Nisporeni, Drochia, Rezina, Ştefan Vodă, Ungheni, Basarabeasca, Ialoveni, Anenii Noi, Cahul, Căinari, Călăraşi, Cantemir, Criuleni, Edineţi, Hânceşti, Râşcani.

Juriul acestui concurs este format din cîte un reprezentant al partenerilor oficiali, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Universităţii de Stat din Moldova, în frunte cu Victor Beşliu, şef catedra automatică şi tehnologii informaţionale/Facultatea calculatoare, informatică şi microelectronică, din cadrul Universităţii Tehnice din Moldova (UTM).

Din totalul proiectelor înscrise, aproape 50 la sută au fost web site-uri, peste 35 la sută – aplicaţii, iar 15 la sută, proiecte de grafică.

“ITineret – Viitorul începe cu tine” este un concurs naţional desfăşurat pentru prima dată în Republica Moldova, la iniţiativa şi sub patronajul ministrului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor Alexandru Oleinic. Partenerii proiectului sunt companiile Moldtelecom, Moldcell, Microsoft, StarNet şi SunComunications. Mai multe detalii despre concurs puteţi afla pe www.itineret.md.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.