tranziția la televiziunea digitală terestră

Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor a prezentat Guvernului raportul Grupului de lucru interinstituțional cu privire la realizarea Programului privind tranziția la televiziunea digitală, în semestrul II al anului 2016. 

Documentul prezintă activitățile desfășurate în vederea asigurării furnizării serviciilor de televiziune în format digital şi a altor servicii avansate conexe, prin intermediul transmisiilor terestre la nivel naţional şi la nivel regional/local.

Potrivit raportului, printre cele mai importante rezultate obținute se numără lansarea primului multiplex digital ce acoperă până la 80% din populație. În prima etapă,  multiplexul A include 8 programe TV care vor emite în semnal digital terestru: TV Moldova1, Prime TV, TVR Moldova, Canal 2, Canal 3, Publica TV, N4, Accent TV.

Alți 7 radiodifuzori cu licențe de difuzare în Multiplexul A – Agro TV, Jurnal TV, TV7, ITV, Regional TV, Super TV și CTC – urmează să fie incluși în pachet imediat ce vor încheia contractele de prestare a serviciilor cu furnizorul multiplexului și vor asigura transportarea semnalului programului TV până la echipamentul de multiplexare.

În prezent, se efectuează lucrări de testarea a funcționalității Multiplexului B, cu rata de acoperire de 65 la sută din populația țării.

Datele din raport subliniază faptul că a fost atinsă rata de acoperire cu semnal digital a teritoriului de cca. 70% și, respectiv, cca 85% la sută din populația țării.

De asemenea, în perioada de raportare, a fost promovat proiectul de lege pentru modificarea și completarea  Legii comunicațiilor electronice, care conține prevederi speciale ce se referă la implementarea televiziunii digitale.

Pe lângă acțiunile menționate mai sus, Guvernul urmează să aprobe modificările la Programul privind tranziția la televiziunea digitală terestră. Proiectul are ca scop sporirea eficienței utilizării spectrului de frecvențe radio, precum și diminuarea costurilor de emisie per difuzor, ceea ce va deveni posibil datorit implementării standardului de compresie H.265. În același context, este prevăzută posibilitate utilizării a 10 din cele 21 alocări regionale, pentru crearea a 2 rețele de televiziune digitală cu acoperire națională, ceea ce va spori interesul pentru frecvențele respective a potențialilor investitori.

Republica Moldova și-a asumat obligația de tranziție la televiziunea digitală terestră prin semnarea Acordului regional privind planificarea serviciului de radiodifuziune digitală terestră “Geneva-2006”. Conform modificărilor la Codul Audiovizualului aprobate de Parlament, tranziția de la televiziunea analogică la cea digitală terestră urmează să fie realizată până la sfârșitul anului 2017.

1 COMENTARIU

  1. Cui trebuie TV in secolul XXI,
    oare sunt in Moldova televiziune care nu fac propaganda ?
    Numiti una !
    Pierdere de bani sau inca un furt din buget

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.