Untitled

Persoanele cu deficiențe de vedere, locuitori ai municipiului Bălți, au posibilitatea să-și dezvolte noi deprinderi de utilizare a tehnologiilor informaționale în cadrul unui Centru regional pentru persoane cu deficiențe de vedere.

Centrul a fost creat în cadrul unui proiect dezvoltat de către Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor în parteneriat cu Asociația Obștească ”Asociația nevăzătorilor din Moldova” și cu suportul financiar al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor. Costul proiectului este de cca 400 de mii de lei, Centrul fiind dotat cu calculatoare și tehnică specială, care permite transformarea informației din online în format audio sau să fie printată în alfabetul Braille. De asemenea, în cadrul proiectului, au fost create 3 locuri de muncă pentru nevăzători, care vor instrui alți beneficiari privind utilizarea computerului.

Viceministrul TIC Vitalie Tarlev, prezent la deschiderea Centrului, a menționat că ”În ziua de azi este o tendință comună de trecere la tehnologii moderne, iar asemenea Centre vin să creeze noi oportunități de utilizare a tehnologiilor informaționale de către o categorie vulnerabilă de cetățeni. Persoanele cu deficiențe de vedere vor beneficia aici de instruirii în vederea obținerii de noi deprinderi ce le-ar permite încadrarea mai ușoară în viața socială, dar și angajarea în câmpul muncii”.

„Acest Centru, ne oferă noi posibilități extraordinare de a accede la informații. Utilitând echipamentele speciale Barialle, nevăzătorii pot accesa orice informații prin intermediul computerului, să studieze, dar și să socializeze în mediul online”, a declarat vicepreședintele Asociației nevăzătorilor din Moldova, Ștefan Oprea.

În municipiul Bălți sunt înregistrați 250 de membri ai Asociației nevăzătorilor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.