Acest lucru este prevăzut în hotărîrea de Guvern „Cu privire la aprobarea Planului de acţiuni pentru asigurarea eliberării paşapoartelor biometrice, începând cu 1 ianuarie 2011”, aprobată de Guvern.

Hotărîrea în cauză prevede aprobarea Planului de acţiuni privind asigurarea eliberării paşapoartelor biometrice începînd cu 1 ianuarie 2011. În acelaşi timp, paşapoartele non-biometrice, eliberate pană la această dată şi aflate în circulaţie, rămân valabile până la expirarea termenului acestora.

Angajamentul autorităţilor RM de a trece la un nou tip de documente de călătorie este determinat de cerinţele Uniunii Europene în acest sens şi susţinut financiar de către UE prin proiectul „Paşaportul biometric pentru Moldova”, ce prevede alocarea a cca. 2 mln. euro pentru modernizarea infrastructurii de perfectare, eliberare şi procesare a paşaportului cu date biometrice, inclusiv cotizaţiile pentru recunoaşterea internaţională a acestuia.

Eliberarea paşapoartelor cu date biometrice cetăţenilor Republicii Moldova poartă un interes major pentru populaţie, deoarece constituie o premisă de bază în procesul de negocieri cu UE privind liberalizarea regimului de vize.

Paşaportul cu date biometrice este cel mai protejat document pentru trecerea frontierelor şi este acceptat şi recunoscut de UE în procesul de migraţie. În cazul de pierdere sau furt a paşaportului biometric, este imposibilă utilizarea lui de către o persoană străină, mai ales falsificarea acestuia.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.