MTIC Programul privind Securitatea cibernetica

Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a elaborat și a propus pentru discuții publice proiectul Programului privind securitatea cibernetică. Proiectul a fost prezentat, astăzi, în cadrul Moldova ICT Summit 2015. Documentul este public și disponibil pe site-le: www.mtic.gov.md  și particip.gov.md.

Proiectul se bazează pe o viziune strategică complexă și pe un cadru legal funcțional, construit pe cele mai bune practici internaționale și armonizat cu legislația europeană. Documentul prevede un complex de măsuri pentru siguranța procesării, circulației, stocării, păstrării și accesibilității datelor în spațiul virtual.

Proiectul include patru componente-cheie:

  1. cerințe minime obligatorii de securitate cibernetică, adoptarea unor standarde naționale privind procesarea, stocarea și accesarea sigură a datelor cu clasificarea lor corespunzătoare;
  2. certificarea și autorizarea specialiștilor și sistemelor informatice, conform standardelor aprobate;
  3. efectuarea periodică a auditului sistemelor informaționale și rețelelor de comunicații în cadrul autorităților publice, dar și a altor entități deținătoare de sisteme informaționale de importanță vitală;
  4. prescripțiile și sancțiunile sunt o consecință inerentă a nerespectării recomandărilor experților.

MTIC propune tuturor instituțiilor vizate să-și combine eforturile pentru a completa Programul de securitate cibernetică, în conformitate cu practica europeană – Strategia UE pentru Securitate Cibernetică: un spațiu deschis, sigur şi securizat și reieșind din necesitățile și particularitățile la nivel național. În urma consultărilor publice și expertizei externe,  proiectul va fi definitivat și propus spre aprobare Guvernului.

Tradițional, în cadrul Summit-lui ICT, MTIC vine cu documente de politici complexe pentru dezvoltarea sectorului. În 2013, a fost prezentată Strategia Naționalăde dezvoltare a societății informaționale ” Moldova Digitală 2020”, anul trecut, a fost propusă pentru dezbateri Strategia de competitivitate a industriei IT și Proiectul de lege privind IT parcurile, iar acum, este propus pentru discuții publice proiectul Programului de securitate cibernetică.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.