Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege cu privire la instituirea Serviciului Unic de Urgenţă 112. ”Proiectul va asigura accesarea serviciilor specializate de urgenţă pe o platformă tehnologică modernă de prelucrare și stocare a informaţiei prin folosirea posibilităților oferite de comunicaţiile electronice moderne”, a menționat ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip.

Numărul unic de urgență 112 va spori nivelul de siguranţă şi de protecţie a populației și a bunurilor pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Prin crearea Serviciului 112 și aplicarea Sistemului Informațional Automatizat se va asigura apelarea unui singur număr pentru apelurile de urgență și interconectarea dispeceratelor Serviciilor Specializate de Urgență pe o platformă informațională unică, a accentuat Pavel Filip.

”Serviciul 112 va procesa automatizat apelurile de urgență, asigurând colectarea informațiilor necesare în aproximativ 30 de secunde pentru fiecare apel, datorită localizării apelantului și accesului instantaneu la datele din sistemele informaționale existente – SI geografic, Registru Populației, Registrul transportului”, a precizat ministrul TIC.

Numărul 112 va putea fi apelat gratuit din toate rețelele de telefonie fixă și mobilă. Informația va fi transmisă operativ Serviciilor Specializate de Urgenţă competente din raza respectivă. Datele asociate fiecărui caz în parte vor fi păstrate în istoricul intervențiilor efectuate și astfel va fi redus considerabil numărul apelurilor de urgență false.

Pentru estimarea cheltuielilor pentru procurarea și aplicarea soluției tehnice 112 va fi angajată o companie internațională de consultanță. În statele membre UE costurile pentru acest serviciu variază între 3-4,5 euro per persoană. Acoperirea cheltuielilor de creare a Serviciului 112 se va efectua din contul bugetului de stat, granturilor, asistenței externe și din alte surse.

Aplicarea Serviciului Unic de Urgență este o prevedere a Acordului de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova. În prezent, acest serviciu este folosit în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.