Download the Global Piracy StudyRata pirateriei software a scazut in R. Moldova cu un procent in 2010, fata de 2009, atingand nivelul de 90%, se arată într-un raport al Business Software Alliance (BSA).

Valoarea comerciala a software-ului nelicentiat instalat pe computerele personale din Moldova a atins suma de 36 milioane dolari in 2010, cu 8 milioane mai mult fata de anul precedent, iar la nivel mondial a ajuns la 59 miliarde, mai arata studiul.

In Moldova, rata pirateriei software a scazut de la 94 % in 2006, la 90 % anul trecut.

Rata pirateriei software in Romania este de 64%, Rusia – 65% si Ucraina – 86%.

Rata media in UE este de 35%, iar media pe plan mondial este de 42%.

Cele mai ridicate rate al pirateriei au fost înregistrate anul trecut în Georgia (93%), Zimbabwe (91%), Bangladesh, Moldova şi Yemen (toate cu 90%), iar cele mai reduse au fost în SUA, Japonia şi Luxemburg (fiecare 20%), urmate de Noua Zeelandă (22%) şi Australia (24%).

Valoarea comerciala a software-ului piratat in Europa Centrala si de Est e de peste 5,5 miliarde de dolari. La nivel global, aceasta cifra a crescut, atingand un nivel record de 59 de miliarde dolari, aproape dublu fata de 2003, cand acest studiu a inceput a fi realizat anual.

Studiul Global Software Piracy 2010 al BSA se refera la pirateria tuturor programelor software ce ruleaza pe calculatoare, inclusiv desktop-uri, laptop-uri, ultra-portabile si netbook-uri. E vorba de sistemele de operare, sistemele software precum bazele de date si pachetele de securitate, precum si aplicatiile software, cu software-ul gratuit in mod legitim si open source acoperite de studiu.

BSA este o organizaţie non-profit creată în scopul promovării intereselor industriei de software şi a partenerilor din industria de hardware.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.