Ministrul TIC, Vasile BOTNARI Moldova ICT Summit 2016

Transferul tehnologic și de know-how, crearea mediului favorabil dezvoltării startup-urilor, susținerea inovațiilor, dezvoltarea de produse şi servicii proprii, conectarea la tehnologii moderne și ultramoderne – sunt obiectivele asumate pentru următorii ani pentru dezvoltarea sectorului TIC, enunțate de către ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vasile BOTNARI, în deschiderea Moldova ICT Summit 2016.

Vasile BOTNARI a evidențiat în discursul său că sectorul TIC din Moldova are potențial real de a creşte, estimând că această va fi cu adevărat semnificativă la nivelul economiei naţionale odată cu schimbarea calității conținutului.

„Este necesar să ne preocupăm de dezvoltarea în pas cu noile tendințe tehnologice, pentru a face față concurenței regionale și globale. Încurajăm companiile locale să nu se autolimiteze, dar să fie deschise pentru discipline conexe între IT și alte domenii”, a declarat ministrul TIC.

Potrivit lui Vasile BOTNARI, „în ultimele două luni, au fost realizați pași importanți, chiar revoluționari, care vin să impulsioneze dezvoltarea sectorului TIC din Moldova, prin adoptarea de către Parlament a două legi extrem de așteptate de sector – privind utilizarea partajată a infrastructurii de comunicaţii electronice și cu privire la Parcurile IT”.

„Estimăm că, pașii întreprinși, vor genera un salt în sectorul TIC. Schimbările pe care le aducem vor deschide posibilități largi pentru dezvoltarea rețelelor și concurenței la nivel local, în zonele rurale și defavorizate. Oferta pentru cei care vor sa lanseze sau să dezvolte o afacere în IT, la fel, este una foarte generoasă – impozite consolidate într-o taxă unică pentru rezidenții Parcurilor IT, redusă până la 7%, posibilitatea desfășurării activității inclusiv în regim virtual ș.a.”, a conchis ministrul.

Valoarea sectorului TIC din Moldova a depășit, în 2015, 8,6 miliarde lei, iar investițiile – 2 miliarde de lei anual.

Moldova ICT Summit 2016, evenimentul anului în domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, se desfăşoară în perioada 27-28 aprilie, reunind  peste o mie de participanți. Pe parcursul a 2 zile, liderii industriei TIC, reprezentanţii Guvernului, ai mediului academic, partenerilor de dezvoltare, investitori, experţi din ţară şi de peste hotare vor discuta o serie de subiecte definitorii pentru consolidarea sectorului TIC din Moldova şi dezvoltarea ţării. Moldova ICT Summit va aduce în prim-plan oportunităţile tehnologice şi modelele pe care ţara noastră le poate valorifica pentru dezvoltarea unor domenii importante precum actul de guvernare, educaţie, cercetare, mediul de afaceri. În cadrul evenimentului vor fi formulate şi discutate recomandările pentru dezvoltarea durabilă a sectorului TIC, în special prin impulsionarea cercetării, inovării, antreprenoriatului şi poziţionarea ţării în calitate de destinaţie recunoscută la nivel internaţional în domeniul serviciilor IT de înaltă valoare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.