Astăzi, 10 aprilie 2012, în cadrul Aeroportului Internaţional Chişinău a avut loc lansarea Sistemului automatizat de control al trecerii frontierei de stat „e-Gate”.

Serviciul Grăniceri în comun cu Ministerul tehnologiei informaţie şi comunicaţiilor al RM şi Aeroportul Internaţional Chişinău lansează proiectul „e-Gate”, care este un complex tehnic de program de tipul unui „coridor verde” prin intermediul căruia vor fi verificate paşapoartele cu date biometrice ale cetăţenilor Republicii Moldova prin utilizarea tehnologiilor biometrice, fără a implica direct colaboratorii Serviciului Grăniceri în acest proces. Acest complex a fost procurat de la compania “Mühlbauer Group” cu 35.000 Euro – un preţ mai mic faţă preţurile oferite de alte companii de ramură, iar după testarea tehnică a sistemului „e-Gate”, acesta a fost transmis cu titlu gratuit de către ÎS „CRIS „Registru” la balanţa Serviciului Grăniceri al Republicii Moldova.

Sistemul asigură un acces rapid la sistemele informaţionale de control şi evidenţă în conformitate cu cerinţele de securitate, este simplu în utilizare şi asigură verificarea datelor biometrice în regim automatizat. Datorită echipamentului specializat sistemul permite excluderea „factorului uman” din procesul de control, fapt ce simplifică procedura de verificare a paşaportului, prin reducerea timpului aflării în zona controlului de frontieră. Acest sistem este integrat cu Sistemul informaţional al Serviciului Grăniceri.

De sistemul „e-Gate” vor putea beneficia toţi cetăţenii Republicii Moldova cu vîrsta de peste 18 ani, deţinători ai paşapoartelor biometrice, la sosirea în Aeroportul Internaţional Chişinău.

La ceremonia de lansare a complexului tehnic „e-Gate” au participat Directorul general al Serviciului Grăniceri, Roman Revenco alături de Prim-ministrul Republicii Moldova Vlad Filat, Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor Pavel Filip, Ambasadorul Republicii Federale Germania în Republica Moldova Dr. Berthold Johannes, reprezentanţii companiei „Mühlbauer Group”, precum şi alţi conducători de întreprinderi şi structuri, implicate în implementarea acestui proiect.

Lansarea acestui proiect în Republica Moldova va deschide noi perspective pentru cetăţenii moldoveni, iar rezonanţa deosebit de puternică va duce la implementarea pe viitor în ţara noastră a mai multor proiecte similare. În Republica Moldova sunt eliberate doar paşapoarte biometrice, care corespund cerinţelor internaţionale.

La finele evenimentului, Vlad FILAT s-a arătat mulţumit de ceea ce a văzut, apreciind faptul că serviciile prestate cetăţenilor se diversifică. Totodată, a menţionat că, una din prevederile a Programului naţional a Planului de acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană în domeniul liberalizării regimului de vize se referă şi la trecerea începînd cu acest an la eliberarea paşapoartelor biometrice, fără de care nu se poate de circulat în spaţiul european. Prim-ministrul a specificat că lansarea proiectului „e-Gate” în Republica Moldova va deschide noi perspective pentru cetăţeni, ceea ce va duce la implementarea pe viitor în ţara noastră a mai multor proiecte similare.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.