Specialiștii de la Centrul de Guvernare Electronică, reprezentanți ai Cancelariei de Stat și ai prim-ministrului Republicii Moldova s-au întâlnit cu reprezentanta Academiei de e-Guvernare din Estonia, Niele Leosk pentru a face schimb de experiență și a discuta viitoarele oportunitățile de colaborare pe segmentul participare civică.

La eveniment, reprezentanta Academiei de e-Guvernare a prezentat principalele platforme online de participare din Estonia: TOM – Today I Decide: (www.eesti.ee),www.tidplus.netwww.osale.ee. Pe aceste resurse, administrate de Cancelaria de Stat estoniană, cetățenii au posibilitatea de a iniția idei, propune și discuta proiecte de decizie, inclusiv de a colecta semnături pentru susținerea inițiativelor publice.

Deși sunt niște platforme bune, eu, personal nu sunt satisfăcută pe deplin de funcționalitatea acestora. Mai e nevoie de multă implicare din partea publicului și a autorităților de stat, de educație civică și informare. Am realizat încă o dată că multe din instrumentele online nu sunt suficiente pentru implicarea cetățenilor în procesul de luare a deciziilor”, a declarat Niele Leosk.

La rândul său, Igor Grosu, expert-senior în participare din cadrul Cancelarie de stat a prezentat portalul particip.gov.md, în activitatea căruia s-au angajat mai mult de jumătate din ministerele și instituțiile publice deschise pentru consultarea publică online.

Nu e nevoie de a accesa diferite site-uri ale autorităților publice pentru a afla ce decizii sunt examinate sau propuse pentru consultări publice. Acum cetățenii și persoanele interesate pot găsi toate acestea accesând doar un singur site, și anume particip.gov.md”, a afirmat Grosu. Tot el a adăugat că motivarea autorităților publice pentru a veni cu un sumar al recomandărilor consultărilor publice, cât și dezvoltarea unui dialog dintre cetățeni și oficialități constituie unele din cele mai stingente provocări în acest sens. Expertul a adăugat că portalul urmează să fie îmbunătățit din punct de vedere tehnic, să atragă mai multe autorități publice și să devină, din punct de vedere legal, pagina oficială a procesului de transparență decizională în Republica Moldova.

Partea a doua a întâlnirii a fost destinată discutării unui concept de proiect inițiat de către Academiei de e-Guvernare din Estonia în colaborare cu Centrul de Guvernare Electronică din Moldova și cu alte instituții abilitate din statele Europei de Sud – Est în perioada iunie 2012 – octombrie 2013. Proiectul planificat își propune consolidarea unei guvernări deschise prin intermediul participării cetățenești online. Vor fi organizate ateliere de lucru, campanii de informare, manualelor de suport și școli de vară. Prezent la eveniment, consilierul prim-ministrului Vlad Filat, a menționat că platformele de consultări online trebuie să fie mai accesibile. Potrivit lui, publicul trebuie mobilizat ca să participe în cadrul unor astfel de inițiative.

Specialiștii prezenți la eveniment urmează să creeze o echipă de lucru și să stabilească responsabilitățile necesare pentru punerea în aplicare a ideilor discutate astăzi.

Ați făcut primii pași. Acum doar continuați ce ați început”, a concluzionat Niele Leosk.

Academia de e-Guvernare (EGA) este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, fondată în 2002 de către Guvernul estonian, Open Society Institute și UNDP pentru crearea şi transferul de cunoştinţe cu privire la e-guvernare, e-democraţie şi dezvoltarea societăţii civile.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.