Numărul tranzacţiilor efectuate în Republica Moldova cu carduri emise de băncile moldoveneşti a crescut în anul 2010 cu 7,5% faţă de anul precedent şi a atins maximul istoric de 15,93 milioane, iar volumul tranzacţionat a urcat la 14 miliarde 669,7 milioane de lei, potrivit Băncii Naţionale a Moldovei, informează MOLDPRES.

Valoarea tranzacţiilor cu carduri emise în Republica Moldova efectuate pe teritoriul ţării s-a majorat cu 15,1 la sută.

Moldovenii au scos din bancomate în anul trecut aproape 14 miliarde de lei, retragerile în numerar reprezentînd 96,85 la sută din totalul operaţiunilor. Populaţia foloseşte cardurile în continuare pentru a scoate bani din bancomat şi mult mai puţin pentru a plăti mărfuri sau servicii fără numerar. „O mare parte din deţinătorii de carduri, mai ales cei care primesc salariul pe card, nu sînt clienţii magazinelor în care poţi achita cumpărăturile cu portofelul electronic”, astfel explică experţii financiari ponderea înaltă a retragerilor de numerar în totalul operaţiunilor.

În anul trecut, plăţile cu cardul în magazine, benzinării sau alte întreprinderi au depăşit cu puţin 1 miliard de lei. În pofida încercărilor din ultimii ani de a extinde aria de utilizare a instrumentelor de plată electronică situaţia nu se schimbă.

În Republica Moldova, la sfîrşitul anului 2010, se aflau în circulaţie 817 200 carduri bancare valide, dintre care 307 319 au fost eliberate pe parcursul anului trecut, iar 235 414 au fost retrase din circulaţie.

Potrivit BNM, reţeaua de acceptare a cardurilor a ajuns la sfîrşitul anului la 8 198 dispozitive speciale, dintre care 7 315 POS terminale, majoritatea instalate la comercianţii din reţelele comerciale pentru a facilita plăţile prin card, 117 imprintere şi 766 bancomate.

Datele oficiale mai arată că operaţiunile cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în străinătate au crescut mai rapid decît tranzacţiile de acasă, respectiv cu 25,7%. În 2010, peste hotare au fost efectuate operaţiuni cu carduri emise în Moldova în valoare de 885 milioane de lei sau cu aproape 180 de milioane mai mult decît în 2009.

Pe de altă parte, străinii au cheltuit mai mult cu 146 de milioane de lei sau cu 26,3% mai mult, comparativ cu 2009. În 2010, valoarea operaţiunilor efectuate în Republica Moldova cu carduri emise în străinătate s-a cifrat la 1 465 milioane de lei.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.