Primul-ministrul Vlad FILAT a semnat astăzi o dispoziţie cu privire la demararea implementării proiectului Sistemul Informatic de Gestiune a Documentelor şi Înregistrărilor în Autorităţile Publice Centrale – SIGEDIA.

Scopul proiectului este elaborarea unui Sistem Informatic de Gestiune a Documentelor şi Înregistrărilor Autorităţilor Publice Centrale, în vederea realizării obiectivelor de digitalizare a administraţiei publice.

În faza de testare, în următoarele şase luni, Cancelaria de Stat va implementa proiectul dat în cinci ministere, care vor fi selectate după criteriul volumului de documente examinate. În urma implementării proiectului, corespondenţa oficială va fi mutată pe suport electronic, comparativ cu suportul de hîrtie existent la moment.

Implementarea cu succes a acestui proiect va duce la diminuarea costurilor administrative din contul reducerii volumului de hîrtie şi a tehnicii de birotică utilizate în procesul de circulaţie a documentelor oficiale. (Doar Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, anual achiziţionează în jur de 36 tone de hîrtie. La aceasta se adaugă costurile de întreţinere a tehnicii de birou, costurile de expediţie etc.)

Eficientizarea şi flexibilizarea procesului este un alt avantaj, reducînd durata corespondenţei de la cîteva zile, în cazul corespondenţei oficiale pe suport de hîrtie, la cîteva secunde, în cadrul sistemului informatic de gestionare a documentelor. Aceasta, iminent va avea drept efect şi elaborarea unor acte normative mai calitative, dat fiind că avizarea documentelor va fi mult mai rapidă.

De asemenea, implementarea sistemului informativ de gestiune a documentelor va permite un grad mai înalt de securitate şi confidenţialitate în circulaţia documentelor. Totodată, erorile cauzate de factorul uman, vor fi minimizate.

Proiectul-pilot, coordonat de Cancelaria de Stat, va fi implementat în următoarele instituţii: Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Familiei.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.