Viteza cu care circulă informaţia pe internet depăşeşte cu mult capacitatea presei audiovizuale şi a presei scrise de a reflecta operativ evenimentele. În R. Moldova nu există prevederi legale care să reglementeze Internetul şi conţinutul pe Internet, de aceea acest tip de media este net avantajat în raport cu mijloacele tradiţionale de informare în masă.

Singura şansă pentru media tradiţionale de a rezista concurenţei media on-line este să investească eforturi şi resurse în versiuni on-line ale produsului lor. Pe de altă parte, operativitatea nu întotdeauna presupune corectitudine şi exactitate. Raportul între operativitatea şi exactitatea informaţiei în majoritatea cazurilor este invers proporţional – cu cât creşte viteza cu care este dată o informaţie, cu atât scad şansele ca ea să fie veridică, obiectivă şi neviciată. De asemenea, exigenţa rapidităţii constituie o adevărată provocare pentru jurnalismul de investigaţie, care este aproape inexistent în media moldovenească.

În aceste condiţii, este imperios necesar ca organizaţiile breslei jurnalistice să anime discuţii care să genereze idei şi soluţii în privinţa noilor provocări de pe piaţa media din R. Moldova, se spune în raportul anual privind situaţia presei în Moldova al Centrului pentru Jurnalism Independent.

Deşi nu există date statistice cu privire la numărul media on-line, în R. Moldova pot fi accesate peste 20 de portaluri de ştiri. De asemenea, există 8 agenţii de ştiri funcţionale în prezent. Majoritatea redacţiilor tv, radio şi print administrează şi pagini web proprii.

Media on-line a continuat să evolueze şi în 2010. Această tendinţă este evidentă în fluxul de publicitate orientată către media on-line. În R. Moldova, similar cu tendinţa mondială, publicitatea media on-line este cea mai populară printre agenţiile de publicitate. Conform portalului Totul.md, publicitatea prin bannere are preţuri de dumping şi constituie 0,55 – 3 euro pe 1000 de afişări, în timp ce preţurile medii în Europa, Rusia, România sunt peste 10 dolari pe 1000 de afişări. Conform pronosticului experţilor în domeniu, în perioada 2010-2013, cheltuielile de publicitate în reviste şi ziare vor scădea cu 2%, iar cheltuielile pentru publicitatea on-line vor creşte de aproximativ trei ori.

Odată cu dinamizarea pieţei tv şi a Internetului, s-a atestat o anumită criză pe segmentul agenţiilor de presă. Acestea au pierdut mai mulţi abonaţi şi din cauza evoluţiei accesului la informaţia calitativă prin intermediul posturilor tv şi resurselor informaţionale web.

Prognoze pentru 2011

Carolina Budesco, redactor al portalului de ştiri on-line www.azi.md: „Posibil că unele organe de presă „mai vechi” (ziare şi agenţii de presă) să nu facă faţă mulţimii de portaluri şi să dispară. Va avea loc consolidarea posturilor TV şi radio, precum şi a portalurilor on-line”.

Elena Kalinicenko, jurnalistă din Transnistria: „Reieşind din situaţia creată, media independentă din Transnistria va fi mai atentă în alegerea subiectelor reflectate şi limbajul utilizat, fapt ce fără îndoială le va lipsi de individualitate şi originalitate. Să nu uităm că în 2011 în Transnistria vor avea loc alegeri prezidenţiale, şi că serviciile speciale cu o deosebită minuţiozitate vor urmări activitatea jurnaliştilor. Cu regret, publicaţiile non-guvernamentale nu vor putea concura cu cele de stat la capitolul politica preţurilor. Interesul pentru radio va scădea, iar poziţia TV va rămâne neschimbată. Internetul va primi un imbold pentru dezvoltare din motiv că legislaţia transnistreană în domeniul Internetului nu conţine restricţii. Toate discuţiile înflăcărate se vor transfera în Internet, pe forumuri sociale şi resurse multimedia.”

Andrei Bargan, director Media TV şi Radio Media, Cimişlia: „În R. Moldova instituţiile locale audiovizuale se vor consolida datorită proiectelor de susţinere. TV prin cablu se vor ruina lent, mai ales, în zonele rurale. Nu vor mai putea ţine piept invaziei televiziunii digitale Moldtelecom, care trage fibră optică peste toate dealurile, în orice sat. Instituţiile audiovizuale prin eter nu vor reuşi să-şi extindă aria de acoperire – nu mai sunt disponibile noi frecvente, iar cele existente, se repartizează, de regula, de CCA pentru extinderea televiziunilor şi radiourilor din capitală.”

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a lansat cel de-al şaselea raport anual privind situaţia presei în Moldova. Raportul din 2010 cuprinde cinci capitole care reflectă situaţia în domeniile audiovizualului, presei scrise şi on-line, dar cuprinde, pentru prima dată, şi o analiză a situaţiei presei din regiunea transnistreană.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.