Implementarea serviciului 112

Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor din Republica Moldova va colabora cu autoritățile Ungariei și României în vederea preluării experienței acestor state în implementarea numărului unic pentru apelurile de urgență 112.

Viceministrul TIC, Vitalie Tarlev, și Directorul Serviciului 112 din Republica Moldova, Liviu Oboroc, au vizitat centrele de prelucrare a apelurilor 112 din cele două state și au discutat posibilitățile de colaborare în procesul de implementare a acestui serviciu în Republica Moldova.

În cadrul vizitei, oficialii au prezentat statutul actual privind implementarea serviciului apelurilor de urgență 112 în Republica Moldova și interesul Ministerului TIC în atragerea experienței europene în vederea preluării celor mai bune practici în domeniu.

Atât oficialii de la București, cât și cei de la Budapesta, și-au manifestat deschiderea pentru a asista  Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor de la Chișinău în implementarea acestui important proiect, în special la etapa formulării documentației tehnice și elaborării documentației de achiziție de servicii și echipamente. Deasemenea, s-a discutat posibilitatea instruirii personalului și consollidării capacităților noii instituții publice din Republica Moldova – Serviciul 112.

Crearea Serviciului de Urgență 112 este o prevedere a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Prin apelarea unui singur număr 112, 24 din 24 ore vor fi accesate trei servicii de urgență de bază: de poliţie, pompieri și asistenţă medicală.

Serviciul 112 este organizat ca o structură autonomă, cu statut de instituţie publică. Implementarea acestui proiect va permite utilizarea tehnologiilor informaționale moderne în domeniul comunicațiilor de urgență pentru a reduce timpul de reacție, optimizare a proceselor și a infrastructurii de comunicații electronice și implementarea a unui mecanism complex de evidență și monitorizare a intervenței de urgență pentru a asigura siguranța cetățenilor și a bunurilor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.