training-ibm-utm

Implementarea noilor abordări și tendințe de dezvoltare a aplicațiilor software și a inovațiilor tehnologice în procesul de formare a inginerilor software constituie obiectivul de bază urmat în cadrul parteneriatului stabilit între Universitatea Tehnică a Moldovei și Compania International Business Machines (IBM).

Primul dintre acestea, cu genericul „Bluemix framework for agent-oriented Web service design”, a avut loc pe 7-8 noiembrie 2016, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, România, în cadrul căruia șase profesori (Dumitru CIORBĂ, Andrei POȘTARU, Rostislav CĂLIN, Ionel ANTOHI, Stepan OSTAPENCO, Sergiu CIUDIN) de la Catedra automatică și tehnologii informaționale (FCIM-UTM) au descoperit avantajele utilizării tehnologiei Bluemix. Reprezentanții companiei, Adrian DOIROMAN și Cătălin NEAGOE, i-au inițiat pe profesori cum pot realiza aplicații în cloud prin configurarea și integrarea de API-uri pentru diferite domenii: proiectarea de servicii Web, Mobile/IoT și DevOps, data mining, analytics, prelucrări statistice cu SPSS, cognitive computing cu Watson etc.

Următoarele două ateliere s-au desfășurat la FCIM-UTM, sub egida IBM și ATIC/Tekwill.

Atelierul nr. 2, „Hybrid Cloud Solutions with OpenStack Infrastructure-as-a-Service (IaaS)”, s-a desfășurat pe 22-25 noiembrie, fiind moderat de Cătălin BAZAVAN, Cloud Systems Engineer, IBM Cloud Romania. Profesori de la facultăţile Calculatoare, Informatică şi Microelectronică (FCIM) şi Inginerie şi Management în Electronică şi Telecomunicaţii (FIMET) au fost familiarizați cu noţiunea de Cloud Computing, principiul de funcţionare a Cloud Computing, au obținut cunoştinţe teoretice şi deprinderi practice în OpenStack. Cursul a inclus subiecte privind arhitectura internă a OpenStack, componentele de bază şi modulele OpenStack, distribuţii de Linux, imagini de cloud și procesul de construire a lor, noțiuni de rețelistică în mediul Cloud, soluții Hibride de Cloud (cu softlayer), crearea unui fişier de tip QCOW2 etc.

Atelierul nr. 3, „Software Defined Networking and Security Solutions”, a avut loc pe 28-29 noiembrie și a fost condus de Cătălin RUSU, manager IBM Cloud Romania, şi Liviu TUDORACHE, Network Architect, IBM Cloud Romania. Au fost abordate subiecte de interes din domeniul reţelelor şi securităţii informaţiei, cum ar fi: soluţii software de reţea definite pentru Cloud, noţiuni de VLAN, SDN, End Point Group, tipuri de infrastructuri, crearea de interface Profile, virtualizarea funcţiilor de reţea, metode de protecţie a informaţiei împotriva riscurilor de atac asupra securităţii datelor, auditul business al proceselor şi sistemelor.

”– Noile tehnologii digitale – platformele mobile, tehnologiile analitice și cloud, influențează modul în care oamenii și instituțiile interacționează. Ghidați de IBM, învățăm și noi, profesorii, să  ne axăm atenția pe inovare, experimentare, regândirea modului de abordare a problemelor specifice domeniului de specialitate, ceea ce, la rându-ne, ne străduim să le transmitem și studenților, astfel ca, împreună, să contribuim la crearea unor experiențe unice”, a mărturisit la finele acestor cursuri Nina SAVA, lector superior la Catedra ATI, FCIM, exprimând sincere mulțumiri reprezentanților IBM pentru suportul informațional, care va servi negreșit la creşterea calităţii procesului de studii la Universitatea Tehnică a Moldovei.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.