În perioada 1-5 februarie 2011, sub patronatul Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Întreprinderea de Stat „Radiocomunicaţii” participă la ediţia jubiliară a Expoziţiei naţionale „Fabricat in Moldova”, care are loc la Centrul Internaţional de Expoziţii „Moldexpo” din mun. Chişinău.

În cadrul expoziţiei Î.S.„Radiocomunicaţii” prezintă proiectul „Televiziune digitală (DVB-T) în Republica Moldova”

Dezvoltarea televiziunii digitale terestre în lume şi în Republica Moldova este condiţionată atât de ascensiunea tehnologiilor digitale, cât şi de creşterea aşteptărilor telespectatorilor vis-a-vis calitatea şi cantitatea serviciilor  de televiziune.

Astăzi televiziunea prin eter în Republica Moldova oferă posibilitatea de a viziona doar 3 programe TV cu acoperire naţională, la care în oraşele mari se adaugă câteva canale locale regionale. Toate programele TV sunt însoţite de coloană sonoră în regim mono. În acelaşi timp solicitările populaţiei în ceea ce priveşte programele TV atestă dorinţa pentru o calitate mai înaltă a imaginii şi sunetului, şi în special o diversitate mai mare de programe. În prezent această cerere poate fi îndestulată doar prin televiziunea prin satelit, care nu este o soluţie optimală ca raport preţ/calitate. În acelaşi timp pentru un şir de prestatori de servicii de televiziune rămâne nesatisfăcută cererea în alocare de canale TV.

Conform prevederii convenţiei de la Geneva din 2006, până în anul 2015, Republica Moldova, de rând cu celelalte state europene, trebuie să treacă la televiziunea digitală în standardul DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial).

În cadrul expoziţiei Î.S.„Radiocomunicaţii” demonstrează posibilitatea recepţionării celor 12 programe TV difuzate în municipiul Chişinău în format digital MPEG-2, dar şi în format digital MPEG-4, care va fi implementat în luna curentă. Totodată se demonstrează utilizarea set-top-box-urilor ce vor decodifica semnalul din formatul  MPEG-4, care vor avea şi alte opţiuni suplimentare, cum ar fi SMS, TV-chat, includerea publicităţii şi avertizării în cazurile de situaţii excepţionale, precum şi posibilitatea de a vizualiza orarul emisiunilor pentru fiecare program TV.

Sunt invitaţi toţi doritorii sa viziteze standul Î.S.„Radiocomunicaţii”, care se afla în pavilionul 2 al „Moldexpo”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.