Republica Moldova va beneficia de un grant sub formă de asistenţă tehnică în valoare de circa 5 milioane de dolari americani din partea Guvernului Japoniei pentru crearea Hărţii naţionale de bază a infrastructurii cu date geo-spaţiale. Proiectul respectiv va fi realizat de Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru a R. Moldova în parteneriat cu Agenţia de Cooperare Internaţională a Japoniei (JICA).

Hisashi Mori, lider de proiect JICA, a menţionat, la evenimentul de lansare, că partea japoneză va veni cu asistenţă sub formă de echipament geodezic, transfer tehnologic şi experţi, care vor pregăti specialişti competenţi în domeniu în cadrul instruirilor ce vor avea loc atît în Moldova, cît şi în Japonia.

Potrivit lui Vasile Grama, director al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, proiectul prevede elaborarea unei hărţi topografice digitale la scara 1:50000 pentru Sistemul Informaţional Geografic, care va servi ca suport de bază pentru implementarea în R. Moldova a programului E-guvernare. Actualele hărţi, cu o vechime de peste 30 de ani, nu mai pot fi utilizate din cauza că prezintă date ce nu corespund realităţii, a specificat Grama.

Lucreţia Ciurea, şef de direcţie la Cancelaria de Stat a Guvernului Moldovei, a subliniat că elaborarea hărţii digitale va facilita activităţile de planificare pentru ingineri şi autorităţi în mai multe domenii ale economiei naţionale: urbanism, meteorologie, construcţii, transport, agricultură, ecologie şi altele.

Proiectul are o durată de circa 2 ani, pînă în noiembrie 2012. Pînă în prezent, hărţi topografice digitale au mai fost elaborate în Georgia şi Azerbaidjan.

Şefa Direcţiei  Geodezie, Cartografie şi Geoinformatică, Maria Ovdii a declarat că o astfel de hartă este executată pentru prima dată în R.Moldova.

Potrivit ei, de acest sistem vor beneficia direcţiile de transport terestru, aerian, MoldSilva şi multe altele. Pentru crearea acestei hărţi vor fi utilizate imagini satelitare de înaltă rezoluţie. Vor fi incluse şi teritoriile grav afectate în urma deplasărilor de teren. Acest sistem va avea mai multe componente : harta propriu-zisă, suport tehnic, GPS şi diverse softuri.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.