Pentru că suntem la începutul unui nou sezon electoral, am decis să dau o mână de ajutor analiștilor noștri politici, bloggerilor, partidelor și tutoror curioșilor cu o aplicație foarte utilă. Aceasta redă harta Moldovei la nivel de comună, scorul principalelor partide politice în ultimele două scrutine electorale. Am adăugat și un indicator etnic, pentru că, cum am arătat anterior, scorurile unor partide pot fi puternic corelate cu structura etnică a localităților.

Aplicația reprezintă o mină de idei pentru analize politice, pentru că permite o prelucrare și o vizualizare instantanee a datelor din întreaga țară. Harta, culorile și scara sunt modulabile la dorința utilizatorului. Pentru a lansa aplicația faceți click pe link-ul de mai jos.

Lansează aici „Harta Electorală Interactivă a Moldovei”.

Contribui și eu cu câteva remarce :

– liderii politici au scoruri foarte bune în localitatea și regiunea lor de baștină. Chirtoacă și Ghimpu sunt originari Colonița, respectiv PL a luat aici un scor excelent (49,8%), ca de altfel în toate suburbiile Chișinăului. Anterior remarcam că Marian Lupu își are originile din Colicăuți, Briceni, unde PDM-ul a luat 63%. Voronin e din raionul Dubăsari, respectiv PCRM l-a luat cu scoruri de 70-80%. În fine, Vlad Filat e născut în orașul Lăpușna, unde PLDM a obținut 56% și scoruri foarte înalte în tot raionul Hâncești. Cazul AMN e mai special: în satul său natal al lui Urechean, Larga din raionul Briceni, AMN luase doar 38% în iulie 2009 contra 50% în aprilie. Se pare că și acasă concurența e mare…

– unele partide au profil geografic foarte pronunțat. De exemplu, în screenshot-ul alăturat, puteți observa geografia electoratului PL, foarte concentrat în jurul Chișinăului și tot mai rar spre periferii.

– localitățile dominate de minorități etnice sunt practic monopolizate de PCRM. Despre asta am mai scris aici și aici.

– harta evidențiază imediat punctele forte și slabe ale fiecărui partid, dar și potențialul de creștere. De exemplu, PPCD a avut scoruri neobișnuit de mari în sud-estul țării. Nu că aș da idei PL-ului, dar ar fi păcat să nu plece în campanie acolo :).

– PDM-ul e mai popular în nordul țării, unde celelalte 3 componente ale AIE nu prea strălucesc. Complementaritatea e utilă un în orice alianță, canibalismul mai puțin.

– electoratul AMN e concentrat într-un număr mic de comune, fără de care partidul n-ar mai trece pragul electoral. Dacă Urechean vrea să mai apuce Parlamentul, ar face bine să aibă mare grijă de aceste localități.

sursa: CORNELIU HAREA – BLOG PERSONAL

2 COMENTARII

  1. […] Harta electorală interactivă a Moldovei Thu Aug 19, 2010 10:44 am Pentru că suntem la începutul unui nou sezon electoral, am decis să dau o mână de ajutor analiștilor noștri politici, bloggerilor, partidelor și tutoror curioșilor cu o aplicație foarte utilă. Aceasta redă harta Moldovei la nivel de comună, scorul principalelor partide politice în ultimele două scrutine electorale. Am adăugat și un indicator etnic, pentru că, […] […]

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.