Cetăţenii vor putea vizualiza on line zonele cu risc sporit de inundaţie. Potrivit specialiştilor Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru harta va acoperi 20 la sută din teritoriul Moldovei. Prin intermediul acestei hărţi, oamenii vor putea alege un imobil mai puţin expus calamităţilor naturale sau vor afla dacă terenul face parte din vreo zonă de risc, transmite Infotag.md.

Proiectul în valoare de 25 mil. lei a fost implementat pe parcursul a trei ani. Banii au fost oferiţi de către Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei.

„Pentru a putea preveni calamităţile naturale, cred că este foarte important să existe date spaţiale, astfel încât să poată fi construite baraje şi să fie amplasate construcţii, sate noi. Accesând harta on line cetăţenii vor putea cunoaşte dacă locuinţa sau terenul lor se află sau nu într-o zonă cu risc sporit de inundaţii”, a spus directorul Autorităţii de Cartografie a Regatului Norvegiei, Helge Onsurd.

Harta va putea fi accesată on line pe pagina geoportal.md şi moldova-map.md, din ianuarie 2013. Aceasta au fost proiectată la o scară de unu la cinci mii şi reprezintă 700 km pătraţi de suprafaţă urbană şi 5100 de km de teritoriu din zona rurală. Informaţia va fi transmisă on line de către cele zece staţii moldpost, care vor oferi, în timp real, date de înaltă precizie cu privire la locaţia obiectelor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.