IMG_6582

Prioritățile agendei de e-transformare a Guvernului pentru anul 2014 au fost discutate astăzi în cadrul unei ședințe comune dintre reprezentanții instituțiilor statului, a comunităţii donatorilor și ai mediului de afaceri. De asemenea, au fost prezentate serviciile electronice care vor fi lansate pe parcursul anului curent.

„Contăm pe deschiderea mediului de afaceri în aplicarea agendei de e-transformare a Guvernului, în utilizarea serviciilor electronice noi lansate cu intenţia de a simplifica interacțiunea cetățenilor și domeniului de afaceri cu autorităţile publice, dar şi pentru a elimina riscul corupţiei”, a menționat Premierul Iurie Leancă.

Director Executiv al Centrului Guvernare Electronică, Stela Mocan, a subliniat că Executivul îşi propune să utilizeze avantajele oferite de tehnologiile digitale pentru a ridica nivelul de confort şi eficienţă în interacţiunea mediului de afaceri cu instituţiile statutului.

Pe parcursul anului 2014, Guvernul va lansa un șir de servicii electronice destinate mediului de afaceri: e-factura fiscală (februarie 2014), registrul electronic al controalelor de stat (martie 2014), e-autorizaţii de transport (iulie 2014), e-autorizaţii de folosinţă a apei (iulie 2014), serviciul de vămuire electronică fiind deja lansat şi în fază de pilotare. De asemenea, în acest an se va începe digitizarea altor servicii, cum ar fi sistemul e-ANSA, privind managementul activităţii de supraveghere import-export în contextul asigurării cerinţelor sanitare şi fitosanitare; un sistem informaţional pentru înregistrarea tranzacţiilor de vânzare-cumpărare a imobilului, de e-achiziţii publice, dar şi crearea sistemului informaţional „e-Autorizaţii de desfăşurare a activităţii de comerţ în baza ghişeului unic”.

Propunerile reprezentanților mediului de afaceri prezenți la ședință vor fi luate în calcul pentru a fi aplicate.

De asemenea, Guvernul a demarat implementarea platformei de interoperabilitate, care va facilita schimbul de date dintre autorităţile publice şi va contribui la oferirea serviciilor publice de calitate, inclusiv în format online.

Executivul oferă mai multe servicii electronice destinate mediului de business: e-Servicii fiscale, e-Licențiere, e-CNAM, e-CNAS. Au fost aplicate mai multe platforme de e-guvernare: Mpay, Mpass, MCloud, Semnătura Digitală Mobilă, reutilizate la nivel sectorial pentru a oferi servicii electronice cetăţenilor şi businessului în diverse domenii. Acestea sunt deschise pentru reutilizare şi de către sectorul privat pentru a facilita transformare digitală a economiei.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.