Reprezentanţi ai Guvernului au discutat ieri cu reprezentanţi ai sectorului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor /TIC/ despre îmbunătăţirea pregătirii specialiştilor în domeniu. Părţile au dezbătut o agendă de acţiuni care urmează să fie întreprinse în acest sens în viitorii cinci ani, informează MOLDPRES.

„Domeniul TIC are potenţial şi merită toată atenţia, însă ultimele studii atestă o insuficienţă de specialişti”, a spus în deschiderea evenimentului Sergiu Botezatu, manager de proiecte în cadrul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională /USAID/, care acordă suport Moldovei şi în acest domeniu.

Dona Şcola, viceministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, a afirmat că „TIC este zona cea mai productivă, iar creşterea contribuţiei acestui sector va genera creşteri în întreaga economie”.

Viceministrul Educaţiei, Tatiana Potîng, a declarat că ministerul şi instituţiile de învăţămînt sînt primii responsabil de îndeplinirea agendei. Ministerul Educaţiei a constituit un consiliu care va decide asupra măsurilor ce vor fi luate.

Raportorii au prezentat mai multe recomandări, care ar duce la o bună implementare a tehnologiilor informaționale în educație. În domeniul dotării, facilităților de predare, experții au recomandat modernizarea calculatoarelor din școli, în baza unui program cincinal, instituirea unui serviciu raional extern de deservire a calculatoarelor în școli, crearea și dezvoltarea unui centru național de resurse și softuri educaționale etc.

Alţi vorbitori au remarcat printre probleme şi faptul că firmele TIC din Moldova nu au o viziune bine definită asupra cerinţelor faţă de noii specialişti, iar decalajul dintre oferta universitară şi cerinţa companiilor împiedică dezvoltarea sectorului.

Experţii au recomandat actualizarea anuală a curricula școlară, în colaborare cu industria, ameliorarea procesului de predare a limbilor străine, în special a limbii engleze, în școli etc.

Experții, de asemenea, au recomandat implementarea sistemului de salarizare bazat pe performanțe, formarea profesională continuă în domeniul TIC, informarea și ghidarea în carieră a elevilor și studenților.

20 de mii de angajaţi în sectorul TIC din Moldova generează aproape 10% din Produsul Intern Brut şi tendinţa şi-a menţinut ascendenţa în ultimii 10 ani.

1 COMENTARIU

  1. numa vorba din ei)) pregatesk pregatesk, da nu pregatesk, nu vad pasi pentru a pregati specialisti TIC, la noi la facultatea CIM de unde ies „specialistii” nici profesorii nau idee de ce predau, vai de kapu lor si de cei care fac fatza numai. Specialistii sunt cei care singuri au pus maina pe invatatura si lukru si cei care doresc asta sa faca, dar nu cei pe care mamica ia trimas la invatat. Guvern, deshideti ochii si stringeti specialisti care merita, dar nu cumatri, frati si nustiu ce acolo 😀

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.