Documentul prevede acumularea informațiilor despre deșeuri într-un registru electronic, care va asigura evidența circuitului deșeurilor produse și colectate, inclusiv a datelor referitoare la exportul, importul, reutilizarea și eliminarea deșeurilor. Informațiile pentru completarea registrului vor fi furnizate de către agenții economici autorizați în domeniul gestionării deșeurilor. Digitalizarea informațiilor va îmbunătăți activitatea operatorilor din sector.

Baza de date privind managementul deșeurilor va putea fi accesată de către autoritățile publice, întreprinzători și persoane fizice. Astfel va fi ușurat schimbul de informații între autoritățile publice de profil, dar și cu Agenția Europeană de Mediu. De asemenea, va fi asigurată o monitorizare continuă și strictă a riscurilor.

Crearea resursei informaționale va facilita implementarea Clasificatorului European privind Lista deşeurilor, inclusiv a celor periculoase, ceea ce va permite colectarea şi prelucrarea datelor privind evidenţa deşeurilor conform unor coduri stabilite în UE.

În context, premierul Pavel Filip a solicitat Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să elaboreze, cât mai curând, o strategie națională de gestionare a deșeurilor. „Orice sistem informațional nu rezolvă problema, este un instrument care te ajută să fii mai operativ și să-ți ordonezi lucrurile. Suntem în așteptarea strategiei de management a deșeurilor, fără de care acest sistem informațional nu va avea substanță”, a conchis șeful Executivului.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.