2725_169241_img2Despre guvernanța Internetului, ar trebui sau nu autoritățile să se implice în spațiul on-line, cum să asigurăm protecția drepturilor omului în spațiul virtual – sunt doar câteva subiecte discutate astăzi în cadrul unui atelier de lucru care a avut loc la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Institutul pentru o Guvernare Deschisă. La discuții au participat reprezentanți ai instituțiilor publice, ai sectorului privat și ai societății civile.

Viceministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vitalie Tarlev, a menționat că atelierul de lucru este organizat în ajunul reuniunii globale NETMundial, care va avea loc în Sao Paolo, Brazilia, în perioada 23-24 aprilie. Problemele și recomandările expuse în timpul discuțiilor vor fi prezentate în regim on-line la for, astfel ca poziția țării noastre sub acest aspect să fie auzită.

”Republica Moldova are o infrastructură de comunicații dezvoltată, suntem printre primele 10 țări în lume după viteza Internetului, penetrarea Internetului a atins 64% – sunt date care confirmă că în acest domeniu lucrurile se mișcă în direcția corectă”, a accentuat Vitalie Tarlev. MTIC este deschis pentru colaborare cu societatea civilă și sectorul privat pentru a asigura dezvoltarea în continuare pe segmentul respectiv. În cadrul Moldova ICT Summit 2014, care va avea loc la Chișinău, în perioada 14-15 mai, o sesiune aparte va fi dedicată Guvernanței Internetului.

Viceministrul a precizat că Republica Moldova, la nivelul Instituțiilor specializate ONU, alături de alte 55 de state, preponderent occidentale, nu a semnat noul Regulament privind Telecomunicațiile Internaționale de la Dubai (decembrie 2012) si optează pentru un model de dezvoltare a infrastructurii de telecomunicații si guvernanță a Internetului ce ar asigura accesul liber al populației la Internet, fără imixtiuni și constrângeri din partea statului sau operatorilor de telecomunicații. Deocamdată, însă nu a fost formulată o poziție unică la nivel global pe acest segment, iar reuniunea din Brazilia va trasa principiile-cheie privind dezvoltarea Internetului pe viitor pentru ca în final să fie atins un consens la nivel internațional.

Reprezentanții societății civile au mulțumit MTIC pentru deschidere și s-au arătat dispuși să contribuie cu planuri de acțiuni concrete, care să se încadreze în Strategia Moldova Digitală 2020, și să asigure condițiile necesare pentru dezvoltarea unei Societăți Informaționale moderne.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.