Noul serviciu on-line a fost lansat de Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru în cadrul sistemului informaţional „Fondul de Date Geospaţiale”. Astfel, persoanele care doresc să procure un imobil, se pot asigura de veridicitatea locului şi a suprafeţei construcţiei datorită accesului gratuit la date cadastrale grafice prin Internet.

Vasile Grama, directorul Agenţiei respective, a menţionat astăzi, la o conferinţă de presă, că prin accesarea bazei de date cadastrale grafice, administraţia publică locală, agenţii economici şi persoanele fizice vor putea să verifice veridicitatea documentelor ce ţin de proprietatea asupra bunurilor imobile în condiţiile în care, în timpul înregistrării masive a bunurilor imobile anterior, în multe cazuri documentele eliberate nu corespundeau acestor bunuri şi ca amplasament în teren şi ca valoare.

Astfel, vizitatorii paginii web al Fondului de Date Geospaţiale – www.geoportal.md, vor putea obţine informaţia necesară atît prin introducerea adresei unde se află imobilul, cît şi a codului cadastral al terenului înregistrat. Serviciul este disponibil în trei limbi: română, engleză şi rusă.

Grama a specificat că Agenţia a elaborat un alt proiect ce ţine de implementarea unei tehnologii similare şi pentru date cadastrale grafice on-line cu referire la terenurile funciare şi că, în cazul în care vor fi disponibile anumite fonduri de bani, în circa 3-4 ani acesta ar putea fi aplicat în practică.

Cheltuielile pentru implementarea sistemului informaţional „Fondul de Date Geospaţiale” se cifrează la circa 20 mii de euro, ce constituie investiţii proprii ale întreprinderii.

16 COMENTARII

  1. Informatii clare. Un portal foarte bine realizat. Bravo!
    In Romania o sa treaca mult timp pana se pa pune ceva asemanator la punct cu informatia cadastrata public si gratis pentru informare.

  2. apasati soricelul in partea stinga pe http://www.geoportal.md in textul de mai sus unde este cu albastru si scriti la cautare numarul cadastral si daca numarul e corect o sa apara inca o data numarul cadastral cu fon albastru si apasati pe fonul albastru si o sa apara harta cu locul cadastral intro culoare mai deschisa…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.