Evenimentul a avut loc în cadrul Chisinau Startup Week 2017. Directorul executiv al Asociației naționale a companiilor TIC din Moldova (ATIC), Ana Chirița, a comunicat că fondul va fi creat în cadrul proiectului ”Dezvoltarea centrului de excelență și inovații din domeniul TIC în Moldova – Tekwill”, finanțat de USAID și guvernul Suediei, scrie Infomarket.md.

Fondatori ai fondului vor fi ATIC și Fribourg Capital care în 2018 vor oferi câte 100 de mii de euro. Astfel, la etapa inițială, bugetul fondului va fi de 200 de mii de euro, iar banii vor fi destinați susținerii și dezvoltării startup-urilor. De resursele fondului vor putea beneficia startup-urile create în ultimii doi ani. Mecanismele de investiții, criteriile de selectare, volum de finanțare vor depinde de potențialul startup-urilor și capacității de convingere că proiectele vor fi viabile și se vor bucura de cerere pe piață. Potrivit estimărilor preliminare, din resursele fondului, anual va fi acordată finanțare pentru lansarea a 10 startup-uri.

Managerul direcției Promovarea investițiilor de la Agenția de cooperare a Germaniei (GIZ Moldova), Veaceslav Șutchevici, a menționat că atragerea investițiilor în sectorul IT este una din prioritățile sectoriale ale agenției. ”Startup-urile reprezintă oportunități de creare a noilor locuri de muncă. Ele ajută Moldova să combine potențialul tehnologiilor informaționale și comunicaționale. Agenție pentru cooperare a Germaniei vede mari oportunități în domeniul IT pentru diferite sectoare, inclusiv pentru implementarea E-Mobility, Autonomous driving, IoT (Internet of Things), Cyber security, etc”, a spus Șutchevici.

El a menționat că GIZ Moldova va asigura proiectele interesate cu contactele companiilor sub conducerea cărora startup-urile vor activa și care le vor ajuta să iasă pe piața internațională. Tot ieri, în cadrul Săptămânii startup-urilor, la Chișinău a fost anunțat despre crearea comunității investitorilor locali Moldovan Angel Network (MAN).

Deocamdată aceasta este în proces de creare și va reprezenta un grup de manageri din business cu experiență mare din domeniul afacerilor în diferite domenii, care sunt gata să ofere consultanță, iar ulterior să investească în startup-urile în Moldova și la nivel internațional.

Lasă un răspuns