Telefonia mobilă este unul dintre sectoarele economice cu cele mai mari ritmuri de creştere în ultimii ani iar la capitolul serviciilor de telefonie mobilă, Republica Moldova chiar nu rămâne în urma ţărilor dezvoltate. Iar acest lucru se datorează unei competiţii acerbe pe această piaţă. Deși oficial avem trei companii care se bat pentru cota de piaţă, cea mai aprigă luptă se dă între companiile Orange și Moldcell, acestea, deținând circa 96% din piața autohtonă de telefonie mobilă. Cum încearcă ele să devină mai atrăgătoare pentru clienţi?

Ofertele ambelor companii sunt destul de „ramificate”. Prețuri reduse, bonusuri, extra bonusuri și alte câte și mai câte, că este destul de dificil pentru un om neiniţiat să se  dumirească ce este mai avantajos. De aceea am decis să facem o trecere în revistă a ofertelor ambelor companii, să vedem asemănările dar și diferențele și, de ce nu, să vedem care dintre operatori și la ce capitol oferă mai multe avantaje, relatează ECO.md.

Să înceapă competiţia

Orange Pre Pay vs Cartele Moldcell
Începem de la cele mai simple oferte ale respectivilor operatori, oferte ce nu presupun semnarea de contracte sau alte obligațiuni fixe. Tot ce trebuie să faci pentru a beneficia de serviciile respective este să procuri un număr de telefon, conectezi cartele la telefon și gata – poţi vorbi.

Oferta Orange la Pre Pay
Oferta Orange Pre Pay e ca o pânză de păianjen. De fapt cam toate ofertele Orange sunt de acest gen: activează opțiunea respectivă pentru a beneficia de bonusul respectiv, cu care poți face acest lucru şi  de la ora aceasta până la ora aceasta poți comunica cu acest preț etc…

Atunci când cumperi un număr de telefon Pre Pay de la Orange, ai următoarele planuri tarifare și opțiuni:

Planul tarifar Standard: apeluri către numere Orange – 1,50 lei; apeluri către alte numere din Moldova 2,30 lei.

Planul tarifar Seara și Week End: apeluri de la 20:00 până la 8:00 în zilele de lucru şi intregul weekend –  1,20 lei; apeluri de la 8:00 până la 20:00 în zilele de lucru – 2,30 lei.

Planul tarifar Prietenii: apeluri către utilizatorii planului tarifar Prietenii – 0,60 lei; apeluri către alte numere Orange – 1,60 lei; apeluri video în reţeaua Orange –  gratuit; apeluri către alte numere din Moldova – 2,30 lei; mesaj SMS între utilizatorii planului tarifar Prietenii – 0,30 lei; mesaj MMS între utilizatorii planului tarifar Prietenii – 0,60 lei.

După aceasta urmează o mulțime de oferte în funcţie de planul tarifar pe care îl alegi, iar după 6 luni poți alege un Număr Magic cu care vorbești în rețea la prețul de 60 bani pentru toată durata convorbirii.

Cartela Moldcell
La fel ca și Orange, Moldcell dispune de o ofertă la conectarea care nu necesită contract. Tarifele pentru această ofertă sunt următoarele:

Planul tarifar Tarif Unic: apel național – 1,50 lei, apel în centre raionale -1,0 lei, apel în rețea în alte regiuni – 0,75 lei şi apelul la numere preferate – 0,75 lei.

Planul tarifar prietenii mei: apel în rețea – 1,50 lei, apel în rețea noapte și week end – 0,75 lei, apel la numere preferate – 0,75 lei, apel în afara rețelei – 2,0 lei.

Planul tarifar rețeaua mea: apel în rețea -1,20 lei, apel la numere preferate – 0,60 lei, apel în afara rețelei – 2,0 lei.

După ofertele standarte Moldcell oferă o serie de facilități:
* Duminicile Moldcell – comunicare gratuită duminică pentru că îţi întoarcem cheltuielile din timpul săptămânii
* Reduceri de 50% la apelarea a 5 numere preferate Moldcell la orice oră, orice zi
* Asistenţă şi consultaţii specializate 24 ore pe zi, 7 zile pe săptămână – gratuit
* Moldcell Cinema – al doilea bilet la cinema gratuit
* Primul ton de aşteptare – gratuit (prin apel la 7007)

După prima „bătălie”, părerea mea, e că Moldcell bate Orange destul de bine. Argumente:
1. Tariful pentru convorbirile în afara rețelei este de 2 lei la toate planurile tarifare a Moldcell, la Orange este de 2,30 lei.
2. Moldcell oferă 5 numere preferate cu care vorbești la tarife speciale, Orange, după informația oferită pe site – doar 3.
3. Prețuri speciale pentru apeluri seara și în week end au ambele companii, dar la Moldcell e mai ieftin apelul în rețea seara și în week end – 0,75 lei față de 1,20 a celor de la Orange.

Abonament Moldcell vs Abonament Orange

Abonamente Orange
Orange are trei oferte la capitolul abonament: Fluture, Delfin și Panteră. Vom face o scurtă trecere în revistă a ceea ce conține fiecare abonament.

Abonament Fluture
Plata lunară – 15 lei.
Taxa pentru apeluri spre numere Orange: 0,95 lei/min pentru prima oră, a doua oră este gratuită iar după a doua oră este de 1,10 lei/minută. Apelurile spre alte numere este la prețul de 2 lei/min.

Abonament Delfin
Acest abonament este de mai multe tipuri, mai exact prețuri: 50, 80, 140, 220, 320, 420, 620 și 920 de lei. În dependență de tipul abonamentului ales primiți: 40, 70, 160, 250, 400, 600, 1000 și respectiv 2000 de minute în rețea plus: 10, 25, 60, 120, 180, 250, 400 și respectiv 800 minute în orice direcție.

Abonament Pantera
La fel ca și în cazul abonamentului Delfin, avem mai multe opțiuni. Acestea sunt în mărime de 90, 160, 260 și 560 de lei. În funcţie de tipul abonamentului Pantera ales dispuneți de: 0,75; 0,60; 0,50 și 0,40 lei/minuta cu numere Orange. Spre alte rețele prețul este de: 1,75; 1,60; 1,50 și respectiv 1,40 lei/minuta. De asemenea beneficiați de 10 mb trafic gratuit pentru Pantera 90 și 160, iar la celelalte două opțiuni ale acestui abonament aveți 20 și respectiv 50 mb trafic internet gratuit.

Abonamente Moldcell
La Moldcell situația e un pic mai simplă, lucru care bucură, pentru că nu te „încurci” în atâtea promoții, bonusuri etc.

Abomanent Flexibil
Mi se pare unul din cele mai reușite și ieftine abonamente existente. Plata lunară pentru aceste abonament este de 20 de lei, iar beneficiile sunt, indubitabil, destul de mari. Tariful în rețeaua Moldcell la acest abonament este de doar 25 de bani per minut (cu cele 5 numere favorite fiind de 12 bani minuta) iar apelurile extra rețea costă 1,88 lei primele 100 minute și 0,90 lei după 100 minute vorbite în rețea.

Abonament Minute incluse
Abonamentul Minute incluse pune la dispoziție 7 planuri tarifare cu minute naţionale incluse, un preţ unic pentru apeluri naţionale în orice direcţie şi un tarif special extra. Tarifarea altor servicii, cum sunt SMS, MMS şi apelurile internaţionale se va realiza la fel din contul minutelor incluse.

Planurile tarifare sunt: de 50, 100, 150, 200, 300, 500 și 700 de lei. Pentru aceste sume ai: 20 minute naționale, 1, 2, 3, 5, 10 și respectiv 20 de ore naționale. Tarifele extra-pachet sunt următoarele: 1,40; 1,30; 1,20; 1; 0,90; 0,80 și respectiv 0,70 lei/minut.

Sincer, îmi e destul de greu să aleg un câștigător la această „probă”, din simplu considerent că Orange oferă prea multe opțiuni la un moment dat și din această cauză e greu să faci un calcul estimativ al prețului final, plus că fiecare își alege după cât îl ține buzunarul sau după cât vorbește, totuși, un mare plus pentru Moldcell la acest capitol îl reprezintă abonamentul flexibil, cu un preț de doar 25 bani minutul în rețea și apelurile extra rețea la prețul de 1,88 lei primele 100 minute și 0,9 lei pentru următoarele. Balanța înclină, deci, iar spre operatorul violet. Chiar și în cazul abonamentului Pantera a celor de la Orange cel mai ieftin în rețea comunici cu 0,40 lei minutul, dar prețul abonamentului este destul de mare – 560 lei.

Internet mobil
În prezent tot mai multe persoane apelează la internet mobil. Beneficiile sunt multiple, nu le vom enumera acum. Ceea ce vom face este să prezentăm ofertele pe care le au cei doi operatori.

Atât Orange cât și Moldcell oferă, la moment, pachete promoționale pentru conectarea la internet mobil, vom analiza doar oferta standart.

Internet „Acum” de la Orange
Orange oferă patru pachete de internet la următoarele prețuri:
* 100 lei – 2,5 GB de trafic
* 150 lei – 7,5 GB de trafic
* 200 lei – 15 GB de trafic
* 300 lei – 30 GB + trafic nelimitat între orele 00:00 – 12:00 pe viață.

Internet „ca lumea” de la Moldcell
Moldcell oferă cinci pachete de internet la următoarele prețuri:
* 80 lei – 1 GB trafic
* 100 lei – 5 GB trafic
* 140 lei – 10 GB trafic
* 240 lei – 25 GB trafic
* 300 lei – 50 GB trafic

Nu cred că necesită mari comentarii, cifrele vorbesc de la sine. La capitolul internet Moldcell „bate măr” Orange-ul, ori la același preț, sau chiar mai mic, Moldcell îți oferă mai mulți GB de trafic decât o face Orange.

În loc de concluzie
Iată că, fiind mişcat de o simplă curiozitate de a afla prin comparaţie care operator oferă condiții mai avantajoase am constatat că, deşi deţine o cotă mai mică de piaţa, cei de la Molcell oferă condiţii mult mai atractive decât concurenţii săi (lucru firesc când vrei să rupi o felie mai mare).

Toate informațiile le-am luat de pe site-urile oficiale ale companiilor, și dacă Moldcell la un moment dat iese în evidență, atunci poate e cazul ca Orange să schimbe politica de prețuri? Nu am analizat doar prețurile la apelurile în străinătate, da e un pic irelevant din moment ce practic tot basarabeanul a auzit de Skype.

Autor: Dragoș CONDREA

Sursa: eco.md

57 COMENTARII

 1. reviewul e facut destul de bine, eu sunt utilizator la ambii operatori !
  telefon dual sim, etc
  de ce la ambii? din cauza:
  cu prietena vb pe orange (numar magic 20 bani 15 minute) doresc sa spun, ca aceasta este unica pentru care sunt la orange.
  ce tine de moldcell, abonamentul este de 10.80 lei lunar, dar cum sa spus mai sus, probabil sa schimbat la 20, acus verific 🙂
  de 10 lei vorbesti 40 de minute, cu MOLDCELLul, cred ca nu mai trebuie de socotot chit vorbesti orange cu orange…
  si de ce totusi moldovenii nostri, nu se duc unde e mai ieftin? da din caza ca sunt o turma de prosti (scuzatima de expresie) zichind ca toti prietenii si cunoscutii sunt la orange, mai pe scurt, nu au curajul sa schimbe ceva, de asta imi pare rau.

 2. Articol bun, e evident ca moldcelul pinacind bate oranjul aproape la toate compartimentele chiar deacum de jumatate de an tot doresc sami schimb operatorul dar cind ma gindesc ca majoritatea prietenilor au orange si inca trebuie sa sun toata lumea sa anunt ca miam schimbat numarul cam asta ma frineaza, dar deja e insuportabil de cheltuit asa scump pentru convorbiri asa ca cel mai probabil o sa ma schimb la moldcell.

  • nu e nevoie sa suni, moldcell are o un serviciu foarte interesant, ce iti permite sa expediezi pina la 3000 (paremise) de smsuri anuntind pe toti prietenii tai, ca ti-ai schimbat numarul si toate acestea sunt gratis

 3. Guys, si cum ramine cu programul de fidelitate la Orange, atit la prepay cit si la aboanament? Moldcell a redus simtitor programul de loialitate, oferind pentru 100 de lei 10 sms-uri gratuite sau alte optiuni de doi bani?si pretul lor in afara retelei este o momeala. 70 procente din apeluri se efectueaza in reteaua Orange, asa ca care este rentabilitatea? de ce nu ati comparat pretul unui MB, internetul fiind la mare cautare acum, care la Orange este de 2.50 per MB,iar la Moldcell este de 3.50 ?
  de ce nu ati vorbit de optiunea Retele Sociale, care la Orange e de 10/ 15 lei, iar la Moldcell e de 35 lei? de ce nu vorbiti de Numarul Favorit gratuit pe viata oferit de Orange? chiar la daca ai abonament Fluture, sa presupunem ca ai un numar ca sa primesti doar apeluri, de 15 lei primesti 5 min in orice directie garantat, adica sa spunem ca economisesti in mediu 10 lei si plata de abonament o sa fie de 5 lei practic.cred ca multe beneficii ati omis, fie intentionat fie sunteti dezinformati. de ce ati omis oferta orange la ice-bravo? hmmmm, miroase a violet aici!

    • Daca Orange-ul inceteaza sa mai trimita SMS-uri timpite in fiecare zi promit ca voi analiza ofertele tale )))
     Imi pare mie sau tu ai facut prea multa engleza?

     • Daca vrei sa nu fii deranjat de mesajele informative “timpite “in viziunea ta, nu ai decit sa suni la serviciul clientela. Un client informat, este un client inarmat! 🙂
      A da, si eu nu promovez oferte, sunt jurnalist si faceam o remarca la profesionalismul autorului textului: daca tot si-a propus sa faca o analiza comparativa, atunci trebuia sa fie puse pe cintar toate aspectele, dar nu doar cele ce avantajeaza Moldcell-ul.
      si intr-adevar remarca ta e potrivita, am facut si continui sa fac multa engleza si nu doar! 😉
      “Symboss”? mmmm, imi pare mie sau esti originar din tarile anglofone…? presupun ca cunosti si tu bine engleza si ma bucura mult perseverenta concetatenilor mei de a insusi noi limbi.

 4. Va rog reincarcati contul dvs pentru a nu pierde numarul…interesant, ei chiar isi fac grija de numarul meu sau de ceia ca sa nu insaraceasca ei? la moldcell, poftim, cu usurinta dezactivezi toate smsurile ce tin de oferte, etc contul, si altele, da la linele estea nu pot nimic, macar ca ai 5 ani nr la ei, si nu simti nici un avantaj,

  • ok, atunci spunemi te rog, de ce eu ca sa sun la mine in companie (orange) ma costa 1 leu? chiar asa sunt de jmoti la alor, ca nu pot macar serviciu clientela sal faca gratis pentru clientii lor? pffff. sunt niste furatori, care vor sa scoata bani din orice.

   • La Abonament apelul este gratuit. PrePay de asemenea detine un seriviciu gratuit informativ, in caz de pierdere/ furt al telefonului, fie defectiuni tehnice. Tariful a fost stabilit pentru a reduce numarul apelurilor nemotivate, in special din partea copiilor, din cite cunosc din aceleasi motive si Moldcell a adoptat aceeasi politica, numai ca apelul este cu plata indiferent de caz si plan tarifar.

 5. Presupui gresit ))
  “nu ai decit sa suni la serviciul clientela” – Pe linga faptul ca maimuţoii de la Orange taxeaza apelul,te mai pun sa si astepti pina se elibereaza vreon consultant/a (am impresia ca aia fac VideoChat in paralel)

  Ce sa zic,jurnalistii din ziua de azi stiu bine ofertele Orange…

  • pe mine “maimutoii”de la Orange nu ma taxeaza, fiindca am numar abonament. in schimb maimutoii de la moldcell nici nu ai binevoit sa ma anunte ca au schimbat numarul serviciului clientela si am fost nevoita sa sun de pe mob la fix, si am mai cheltuit inca o plata de abonament pin mi-au raspuns fara salut, ca nici nu am realizat ca mi-au raspuns si m-au pus de citeva ori in asteptare ca sa-mi raspunda la dureroasa intrebare de ce programul de loialitate a fost modificat asa drastic.
   si intr-adevar, ca jurnalist, trebuie sa fiu informat, ceea ce ma avantajeaza, dar nu sa ma conduc dupa articole scrise la comanda.
   Si in fine, bucurati-va ca aveti de unde alege! Nu am de ce sa judec preferintele voastre, doar ca condamn profesionalismul asa-numitului “jurnalist” care si-a pus semnatura sub articol.

     • ma numesc [nu pot divulga numele din motive de securitate] dami mailul tau, si vom discuta in privat 🙂

     • connected dupa agitatia care a facut-o mai sus, cu siguranta poarta insigna mov in piept 😉

     • motive de securitate pentru Moldcell? acum sa stii ca chiar ti-ai tras arama pe fata.

     • eu nu am nimic cu moldcellul sau orangeul, sunt utilizator al ambelor companii, eu mi-am expus doar parerea…deci, nu mi-ai raspuns la intrebare

     • care intrebare? ce institutie reprezint eu? pai uite sunt jurnalist sub acoperire, activez intr-o companie de marketing aditional (de aici cunosc si ofertele) si chiar nu-ti pot spune 😉 si adrese personale nu impartasesc. si sunt bine sa comunic si aici, este o dezbatere publica, nu privata!

 6. si de ce a fost omis Unite-ul totusi? ei ofera telefoane la pret de un leu, cu 19.99 lei comunici nelimitat, ofera internet la preturi atractive…sau il considerati un competitor putin insemnat?

  • Unite au pescarii,invalizii,si oamenii in virsta.
   Nu condamna pe nimeni pentru ca majoritatea jurnalistilor sinteti la fel,si mai devreme sau mai tirziu o sa scrii si tu articole la comanda :))

   • symboss, tu un pic incurci lucrurile- ce operator preferi ramine la a ta discretie si uite ca tu faci o aluzie urita la cei ce utilizeaza serviciile unite.
    eu doar judec schema analizei de mai sus, fiindca autorul este clar, fie platit pentru munca sa, fie este un simpatizant inrait moldcell. eu cunosc foarte bine cu se maninca jurnalism si daca chiar daca jurnalistul in cauza este are preferintele sale, sa o spuna pe sleau: uite imi place operatorul meu pt blablabla… dar nu sa o faca pe analistul in politica de preturi!

   • pe jumatate ai dreptate :), in stare normala deci, cum ai spus scrie “MD” iar in stare de erectie scrie “i love the journalist” :), si, ce tine de moldcell, eu lam convins sa treaca la el, deci pina ce a fi, pot sa iti zic cate ceva si despre scula mea 🙂

     • ma simt onorata, Symboss! sa ma ierti ca dragostea nu e reciproca. pesemne deja si argumentele ti s-au epuizat, nemaivorbind de umor 😉
      Sanatate si erectie voua, a da, si minute cit mai multe de la moldcell, sau ma rog, alta momeala! 😉

  • de kit timp ai mob.?tin minte kind placam la rude in sat orange nu prindea,trebuia sa ma sui in virf la copac sa sun undeva..pe atunci era tare scump..la moldcell nu erau asa probleme!
   ma folosesk de orange pentru numar magic si apeluri video gratuite in retea,moldcell pentru sunat,unite pentru internet mobil(125lei/luna-40GB)

Lasă un răspuns