Comerţul electronic începe să prindă şi la moldoveni. Însă, deşi  deschiderea unui magazin on-line te scuteşte de un şir de cheltuieli şi bătăi de cap, comerţul on-line avansează foarte încet la noi comparativ cu alte ţări. Cu toate că fenomenul se bucură de succes în străinătate, moldovenii nu prea se grăbesc să schimbe mersul la piaţă sau la ghereta de la colţ pe cumpărăturile on-line, relatează ECO.md.

Ca în orice alt business,  comerţul online are şi el regulile sale nescrise. Mediul online de business este extrem de eterogen şi nu este uşor să optezi pentru un domeniu sau altul ca să investeşti. În online nu se vinde orice şi oricum, în special în Republica Moldova.

Actualmente, potrivit unui studiu al Biroului de Audit al Tirajelor şi Internetului, peste 620 mii de moldoveni au cumpărat anul trecut produse şi servicii de pe Internet. Dacă raportăm cifra la numărul total al populaţiei (3,5 mil. cetăţeni), doar 17,7% din moldoveni cumpără online. Totodată, dacă raportăm aceeaşi cifră la numărul total de utilizatori de Internet, observăm că ponderea este uşor mai ridicată, de aproximativ 36,6%.

Dacă vorbim despre câte magazine online au fost dezvoltate în ţară, constatăm că sunt surprinzător de multe. Cele mai multe dintre acestea vând de obicei produse TIC, cum ar fi electrocasnice, telefoane mobile sau computere. Aici amintim de magazine mari şi cu o gamă variată de produse ca bestdostavka.md, rozetka.md, 01.md, etc.

Dacă ar fi să facem referire la magazinele de nişă, adică altceva decât TIC, lista de magazine online nu va fi una impunătoare : autoport.md, farmacie-online.md, flowers.md, bestseller.md, etc.

În top 300 cele mai accesate site-uri de moldoveni, elaborat de cei de la Alexa Rank al companiei americane Amazon, regăsim foarte puţine site-uri ale magazinelor  online şi anume : 999.md, zap.md, bestdostavka.md, arbuz.md şi pandashop.md.

Deşi Internetul cucereşte tot mai mult teren, remarcăm că societatea moldovenească priveşte încă destul de sceptic spre comerţul electronic, şi asta deoarece moldovenii nu au încredere în sistemul de procesare a cardurilor şi trăiesc cu frica că le vor fi furate datele personale. Astfel că comerţul electronic se opreşte de cele mai multe ori la uşă. Cei mai mulţi din cei care au optat pentru un produs online, plătesc în numerar.

Totodată, trebuie să recunoaştem că nici magazinele online din ţară nu primesc plăţi online. Multe magazine care se vor a fi electronice, nu sunt decât un reper pentru magazinele offline. În plus, multe din aceste site-uri sunt depăşite şi nu e destul de comod pentru a naviga sau a cumpăra pe ele.

Cu toate acestea, în general, sistemul de plăţi electronice se bucură de tot mai mare priză la publicul autohton.  Datele statistice ne spun că moldovenii apelează tot mai des la card pentru a plăti pentru bunuri şi servicii. Numai în primele trei luni ale anului în curs, moldovenii au plătit cu cardul bunuri şi servicii în valoare de circa 253 mil. de lei. Asta înseamnă o creştere de 29% faţă de aceeaşi perioadă din 2012.

Nu este dificil să ne imaginăm că doar un număr modic din totalul vizitatorilor unui magazin online vor deveni cumpărători şi aceia vor fi de sex masculin, asta dacă dăm credit aceluiaşi studiu. Potrivit BATI, anume bărbaţii, care de obicei sunt şi cei mai bănoşi, deţin o pondere de 21,45% din totalul celor care fac cumpărături online de câteva ori pe an, în timp ce femeile care fac cumpărături online cu aceeaşi frecvenţă constituie doar 19,2%.

În acest sens menţionăm că femeile-client sunt mult mai indecise şi sunt dispuse să aloce mai mult timp pentru a studia un produs sau altul, iar, deseori, se întâmplă ca eventuala procesul de achiziţie să fie tărăgănat sau abandonat. Femeile sunt cele care se aventurează să cumpere un produs la preţuri mult mai convenabile. În străinătate se obişnuieşte să se apeleze la site-uri ce compară preţurile din magazinele online. În Moldova, am găsit site-uri similare ca idee ca : paz.md şi allprices.md.

Chiar dacă cele mai cotate magazine online din ţară sunt cele cu profil TIC, concurenţa este destul de mare. O eventuală investiţie pe această piaţă implică de asemenea şi un risc sporit. Trebuie să te lupţi deja cu jucători importanţi.

Principalele obstacole care stau în calea dezvoltării afacerilor electronice în ţară este piaţa restrânsă de care dispune. Piaţa moldovenească este una foarte mică pentru oportunităţile ce le-ar putea oferi astăzi Internetul deoarece acestea ar putea fi valorificate în mare parte doar în oraşele mari precum Chişinăul sau Bălţiul. Cu toate acestea, nu putem neglija faptul că în Moldova există un anumit public dispus să facă cumpărături online. Aceştia acum aleg să cumpere diferite produse de pe eBay sau alte site-uri străine. Conform aceluiaşi top Alexa, eBay este unul din cele mai accesate site-uri de către moldoveni la ora actuală.

Deşi comerţul online nu are o tradiţie impunătoare în ţară, este de datoria jucătorilor de pe această piaţă să îşi educe clienţii ca să facă cumpărături de pe Internet.

Sursa: ECO.md

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.