2725_169009_img2

Guvernul Republicii Moldova a aprobat modificări la Reglementarea Tehnică a echipamentelor radio, echipamentelor terminale de comunicații și recunoașterea conformițății acestora. Amendamentele propuse de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor interzic introducerea pe piață și utilizarea echipamentelor de telefonie fixă fără fir în standardul DECT 6.0 şi a altor echipamente de emisie ce pot produce interferențe prejudiciabile.

Viceministrul TIC, Dumitru Parfentiev, a menționat că utilizarea telefoanelor DECT 6.0 perturbează reţelele publice de telefonie mobilă şi calitatea serviciilor prestate de operatori. Standardul DECT prevede utilizarea benzii de frecvenţe 1880-1900 MHz, pe când standardul DECT 6.0 utilizează frecvenţe în banda 1920-1930 MHz destinate operatorilor de telefonie mobilă. Astfel, aparatele în standardul DECT 6.0 perturbează funcţionarea normală a acestor reţele.

MTIC precizeză că necesitatea aprobării modificărilor a intervenit după ce, în ultima perioadă, au fost semnalate şi depistate mai multe cazuri de interferenţe electro-magnetice prejudiciabile sistemelor de telefonie mobilă. Pentru a evita încălcarea legislației în vigoare, consumatorii sunt atenționați să utilizeze aparatele achizitionate în magazinele autorizate, care au imprimată sigla CE (bun de utilizare în Uniunea Europeană). Aparatele de telefonie fixă fără fir care nu pot fi utilizate sunt cele ce funcționează în standardul DECT 6.0 și sunt marcate cu: ”United States”, ”FCC Approved”, ”For use in USA and Canada”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.