Acum un an, în cadrul Aeroportului Internaţional Chişinău a avut loc lansarea Sistemului automatizat de control al trecerii frontierei de stat „e-Gate”. Complexul tehnic „e-GATE” a fost instalat în cadrul Secției Control de Frontieră „Chișinău – Aeroport”, pe direcția de intrare în Republica Moldova. Utilajul reprezintă o soluţie tehnologică de verificare în regim automatizat a paşapoartelor cu date biometrice ale cetăţenilor moldoveni, fără implicarea directă în acest proces a inspectorilor Poliției de Frontieră.

Din momentul instalării și până în prezent, 4550 moldoveni au folosit ”poarta electronică” pentru a intra în ţară, însă numărul traversărilor cu paşaportul biometric este de aproximativ 7 mii. Conform datelor statistice, deţinute de Poliţia de Frontieră, cel mai mult a folosit poarta electronică un cetăţean moldovean, înregistrând un total de 23 traversări.

Reieșind din numărul relativ mare al rutelor, respectiv şi al pasagerilor înregistraţi la sosirea în Aeroportul Internaţional Chişinău, instalarea acestui sistem oferă multe avantaje atât pentru pentru călători, cât și pentru polițiștii de frontieră. Graţie acestui echipament, procedura de verificare a paşaportului se simplifică şi, implicit, timpul aflării în zona controlului de frontieră se reduce la 15 secunde. Astfel, deţinătorul paşaportului biometric prezintă actul de călătorie şi scanează identificatorii biometrici, datele cărora sunt stocate în cipul din paşaport. Dacă sunt întrunite toate cerinţele, primul rând de porți se deschide automat, iar persoana intră la nivelul II de verificare. Aici, pasagerilor le este solicitat să pună degetul pe un ecran digital pentru verificarea amprentelor. Dacă sincronizarea dintre datele preluate din pașaport și amprentele digitale corespund, sistemul deschide automat și al II-lea nivel al ușilor, iar persoana este liberă să meargă în sala de ridicare a bagajelor și să părăsească aeroportul. Specificăm că toţi cetăţenii moldoveni, cu vârstă de peste 18 ani, deţinători ai paşapoartelor biometrice, se pot folosi de sistemul „e-Gate” la sosirea în Republica Moldova.

Notă: Aplicarea sistemului automatizat al controlului de frontieră „e-GATE” în Republica Moldova deschide noi perspective pentru cetăţenii moldoveni, ținând cont de aspirațiile țării de a se integra în Uniunea Europeană, iar această metodă și tehnologie a biometriei a fost preluată din practica europeană, fiind utilizată în unele din cele mai mari aeroporturi internaționale cum ar fi: Londra, Paris, Praga, Amsterdam, Frankfurt.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.