În Republica Moldova a demarat ”Săptămâna Securității Informației în Guvern”. Evenimentul, organizat de Centrul de Guvernare Electronică, se desfășoară sub sloganul „Simte-te ca acasă în spațiul cibernetic, fii în siguranță”. Acesta include mai multe activități adresate funcționarilor publici, companiilor, societății civile și cetățenilor.

„Săptămâna Securității Informației în Guvern” are ca scop promovarea conceptului de securitate a informației în contextul implementării Programului de Modernizare Tehnologică a Guvernării şi este prilejuit de „Luna europeană a securității cibernetice”(Cyber Security Month), un proiect pilot desfășurat în premieră în Uniunea Europeană.

Directoarea executivă a Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocan, a declarat în cadrul lansării oficiale a evenimentului, că securitatea informaţională are o importanţă deosebită în procesul de e-Transformare a Guvernului: „Noi ne propunem ca cetăţenii să aibă încredere în e-Guvern. Prin acţiunile pe care le întreprindem vream să aplicăm în practică obiectivele agendei de e-Transformare. În era digitală, atunci când comunicăm prin intermediul celor mai moderne tehnologii de comunicaţii, securitatea datelor este extrem de importantă. De pe 1 ianuarie, 2014 ne propunem să avem un Guvern fără hârtie. Vom aplica standarde înalte de securitate în comunicarea dintre autorităţi şi cetăţeni”, a spus Stela Mocan.

Potrivit lui Roman Cazan, secretar general adjunct al Guvernului, autorităţile Republicii Moldova au întreprins deja acțiuni concrete în vederea îmbunătățirii nivelului de securitate a informației: Din luna martie Cancelaria de Stat, cu suportul Centrului de Guvernare Electronică, implementează Sistemul informatic de gestiune a documentelor „Sigedia”, care va îmbunătăţi securitatea fluxului informațional în cadrul Guvernului. Schimbul de date se va efectua doar prin canale securizate. Ne propunem să iniţiem şi alte activităţi care vor duce la securizarea mai înaltă a datelor.”, a afirmat Cazan.

Şeful Delegaţiei Comisiei Europene în Moldova, Dirk Schuebel a reiterat susţinerea UE în aplicarea agendei de e-Transformare în țara noastră: „Mă bucur foarte mult că Republica Moldova a lansat această săptămână. Acțiunea este foarte importantă pentru integrarea țării în spaţiul cibernetic al Uniunii Europene. Mă bucură că Guvernul de la Chișinău își sincronizează eforturile cu UE. Suntem gata să oferim ajutor acestei iniţiative pentru securitatea informaţiei, prin participarea experţilor europeni la atelierele de lucru.”

Dirk Schuebel a mai precizat că Uniunea Europeană va continua să colaboreze cu Guvernul Republicii Moldova pentru a îmbunătăţi nivelul Executivului şi pentru a oferi noi oportunităţi în spaţiul virtual.„Guvernul Republicii Moldova pune în practică  o agendă ambiţioasă la capitolul e-Guvernare, agendă care îi creşte credibilitatea. Sper în curând Moldova să devină a doua Estonie în domeniul guvernării electronice”, a menționat şeful Delegaţiei UE.

Potrivit ministrului adjunct al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Dona Şcola, evenimentul lansat este un exemplu care demonstrează buna coordonare dintre  guvern, sectorul privat și cetăţeni .

„Acum, când suntem în era digitală, depindem de sisteme şi de aplicaţii. Aspectele de securitate au tot mai mare importanţă. Atunci când vorbim de securitatea informaţională, înţelegem că este foarte importantă încrederea cetăţenilor în instituțiile statului și în sectorului privat. Comunicarea este cheia succesului în dezvoltarea acestei încrederi”, a mai spus Dona Şcola. 

În cadrul evenimentului „Săptămâna Securităţii Informaţiei în Guvern”va fi lansată în premieră o Clinică Juridică – platformă de dezbateri privind aspectele juridice ale guvernării electronice. De asemenea, vor fi organizate mese rotunde tematice, acțiuni de vizitare a birourilor funcționarilor pentru a explica importanța securității informaționale.

Săptămâna se va încheia cu o altă premieră – o întâlnire a specialiștilor Centrului de Guvernare Electronică cu tinerii pasionați de tehnologiile informației.

La activităţile organizate în cadrul „Săptămânii securității informației în Guvern” vor participa experți din Estonia, Marea Britanie, Israel, SUA.

Obiectivele „Lunii europene de securitate cibernetică” sunt furnizarea informațiilor despre securitatea informației prin bune practici și concursuri, conștientizarea riscurilor informatice și modificarea percepțiilor legate de amenințările cibernetice.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.