În anul 2017, furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice furnizate la puncte mobile au utilizat peste 4 mil. 922,9 mii de numere telefonice sau 79,9% din totalul de numere atribuite acestora, iar furnizorii de comunicații electronice furnizate la puncte fixe – mai bine de 1 mil. 172,7 mii de numere, ceea ce constituie 69,8 la sută din totalul numerelor deținute. Aceste date se conțin în Raportul ANRCETI privind utilizarea resurselor de numerotare în anul 2017.

În comparație cu anul 2016, gradul de utilizare a numerelor telefonice pentru rețelele și serviciile de comunicații electronice furnizate la puncte mobile a scăzut cu 7%, iar a numerelor pentru comunicațiile electronice furnizate la puncte fixe – cu circa 3 la sută. În primul caz, diminuarea a fost cauzată de revizuirea bazelor de date ale abonaților, iar în al doilea caz – în temei, de micșorarea cererii de servicii de telefonie fixă.

Potrivit raportului, în cursul anului 2017 ANRCETI a atribuit furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice peste 411,4 mii de numere telefonice, dintre care 400 mii – numere pentru reţele şi servicii de comunicații electronice furnizate la puncte mobile, 9,8 mii – numere pentru reţele şi servicii furnizate la puncte fixe și circa 1,6 mii – numere din alte categorii de resurse de numerotare. În același an, la cererea furnizorilor, au fost retrase peste 35,2 mii numere, dintre care mai bine de 31,1 mii – numere pentru reţele şi servicii de comunicații electronice furnizate la puncte fixe, 4,1 mii – numere independente de locație și 8 numere din alte categorii de resurse de numerotare.

La finalul anului 2017, furnizorii dețineau în total peste 7 mil. 866,5 mii de numere. Ponderea cea mai mare în structura resurselor de numerotare atribuite de ANRCETI revine numerelor pentru reţele şi servicii de comunicații electronice furnizate la puncte mobile – circa 78,3%. Ponderea numerelor pentru reţele şi servicii de comunicații electronice furnizate la puncte fixe este de 21,4%, iar ponderea altor categorii de resurse de numerotare – de circa 0,3%.

Raportul ANRCETI precizează că din cei 38 de furnizori care au obligația să prezinte, conform Legii comunicaţiilor electronice, cu modificările și completările ulterioare (în continuare – Legea nr.241/2007), rapoarte privind utilizarea resurselor de numerotare pentru anul precedent, 35 – și-au onorat această obligație, iar trei – au neglijat norma legală, fapt pentru care au fost avertizați asupra consecințelor neînlăturării acestei abateri.

În temeiul Legii nr.241/2007, ANRCETI reglementează, gestionează și atribuie, în baza licenţei, resursele de numerotare din Planul Naţional de Numerotare furnizorilor autorizați de reţele şi servicii de comunicaţii electronice. ANRCETI eliberează licențe de utilizare a resurselor de numerotare în baza unor cereri justificate ale furnizorilor, resurse care sunt utilizate de către utilizatorii finali pentru inițierea și primirea apelurilor la punctele terminale ale unei reţele de comunicaţii electronice sau pentru accesul la serviciile de comunicaţii electronice accesibile publicului.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.