E-ReportingProiectul USAID|BIZTAR, finanţat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională, împreună cu partenerii săi – Biroul Naţional de Statistică (BNS)  şi  Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) – au lansat ieri un nou serviciu public de raportare electronică prin internet la BNS şi CNAS.

Despre raportarea electronică prin internet la Fisc citeşte în atcicolul „Din 2012, 15 mii de plătitori TVA vor prezenta dările de seamă fiscale numai în formă electronică„.

La evenimentul de prezentare publică a noului serviciu au partici pat reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai unor instituţii publice, ai comunităţii donatorilor şi ai presei.

Reprezentanţii BNS au remarcat faptul că, crearea portalului unic pentru raportarea electronică în cadrul sistemului statistic naţional este un pas important în procesul informatizării autorităţii şi mediului de afaceri. Ca urmare, crearea posibilităţii pentru agenţii economici de a raporta electronic printr-o formă standardizată, va favoriza pozitiv cooperarea între agenţii economici şi organele publice.

Pentru agenţii economici acest sistem va facilita enorm prezentarea rapoartelor, simplificînd efortul uman şi de timp. Mai mult ca atît, dezvoltarea sistemelor de informatizare a agenţilor economici va permite pe viitor raportarea automatizată prin intermediul acestor sisteme.

Pentru BNS, implementarea acestui sistem va uşura procesul de colectare a datelor de la agenţii economici, aceştia introducînd de sinestătător datele primare, verificînd şi validînd datele la locul de muncă. Acest fapt va economisi timpul respondenţilor va contribui la majorarea calităţii datelor primare colectate, ceea ce va avea un impact esenţial asupra calităţii statisticilor finale.

BNS planifică iniţial de a introduce prin intermediul portalului doar rapoartele de prioritate înaltă şi care sunt bine pregătite pentru integrare, ulterior toate rapoartele statistice fiind disponibile pe spaţiul portalului .

Președintele CNAS, Marian Bortă, în cadrul conferinței de presă, a menționat că sistemul este integru pentru Casa Națională de Asigurări Sociale și Biroul Național de Statistică. Utilizatorii vor avea un singur login și o singură parolă. Înregistrarea pe protal este gratuită și nu este obligatorie.

După îndeplinirea formularului electronic va fi necesară prezentarea documentelor, care confirmă existența companiei. Raportarea electronică va permite economisiri financiare și a timpului de suplinire a bugetului de stat pentru asigurări sociale la prezentarea rapoartelor.

Totodată, pentru CNAS va fi un sistem de acumulare mai rapidă a datelor. În lipsa semnăturii electronice, care poate fi cumpărată la centrul de telecomunicații, beneficiarii vor fi nevoiți să prezinte și documentele în scris.

Avantajele sistemului sunt: activitatea non-stop a portalului, actualizarea automată a formularelor și verificarea datelor introduse, păstrarea rapoartelor în oficiile electronice personale, utilizarea datelor direct din programul de evidență contabilă (1С), lipsa operatorilor, ceea ce exclude posibilitatea introducerii greșite a datelor. Sistemul va putea fi accesat pe site-urile www.raportare.md, www.cnas.md, www.statistica.md.

Serviciul public de raportare electronică prin internet a fost elaborat cu suportul Proiectului USAID|BIZTAR şi este destinat agenţilor economici, care vor avea posibilitatea să prezinte rapoartele anuale şi trimestriale la BNS şi CNAS prin reţeaua Internet cu începere de la 1 ianuarie 2012 prin intermediul portalului unic www.raportare.md.

1 COMENTARIU

  1. Mai multe intreprinderi in agricultura activeaza ca gospodarii taranesti care IDNP este nu din 13 cifre, si din cauza acaesta nu este posibil de inregistrat pe portalul www. raportare.md. Care este solutia de depasire a acestei probleme daca camerea de inregistrare nu vrea sa atribue IDNP la aceste intreprinderi din 13 cifre ?.

Lasă un răspuns