Numele de domeniu sau adresa URL este ceea ce introduceți în browserul web pentru a găsi site-ul tău. Gândește-te la asta ca și cum ar trebui să cumperi o casă situată în online.  Sunteți gata să vă construiți site-ul, dar nu ați cumpărat încă un nume de domeniu? Nu sunteți siguri că ați ales un nume de domain potrivit? În acest articol, Amplica îți spune totul despre gestionarea numelor de domenii.

Alegeți cu atenție numele de domain. Dacă lansați un nou site este ideal să aveți propriul nume de domeniu, deoarece scurtează calea prin care oamenii găsesc site-ul Dvs. Dacă sunteți o afacere, numele Dvs. de domeniu face parte din brand, deci alegeți-l minuțios.

Extensia de domeniu. Dincolo de a decide ce adresă URL doriți să utilizați pentru site-ul web, trebuie să selectați și o extensie de domeniu. Cea mai obișnuită extensie de domeniu de ani de zile a fost .com sau, local, .md. Acum, cu atât de multe site-uri online cu extensia .com, s-ar putea ca numele de domeniu dorit să fie deja deținut de altcineva. Acest lucru este OK deoarece mai multe noi extensii de nume de domeniu au devenit disponibile ca .company, .club, .info, .eu, deschizând posibilitățile pentru o varietate de nume de domenii pe care le puteți alege.

.co : o extensie pentru companii, comerț sau comunități

.info: potrivite pentru site-uri cu informații

.net: site-uri cu infrastructură tehnică

.org: organizații non-comerciale

.biz:  domeniul business

.me : bloguri, CV-uri sau site-uri personale.

.md site-uri din R. Moldova

.eu site-uri pentru companii sau instituții din Uniunea Europeană

Amplica oferă o gamă largă de extensii de domenii. Poți răsfoi întreaga galerie de domene AICI.

De ce să cumperi mai multe domenii? Oamenii sau întreprinderile achiziționează uneori mai multe nume de domenii pe lângă domeniul pe care îl folosesc pentru site-ul lor. De obicei, este cu scopul de a-și proteja marca prin deținerea altor nume asociate cu afacerea lor. De ce? Vezi mai jos.

Trei probleme ce se întâmplă frecvent cu numele de domenii:

a. Ocuparea intenționată a unui domen sau, în engleză, cybersquatting, este atunci când cineva cumpără un nume de domeniu al unei companii sau mărci renumite, apoi îl vinde acesteia cu un preț dublu sau triplu. Această înșelătorie a început atunci când internetul era abia în dezvoltare și s-a întâmplat cu mai multe companii importante precum Panasonic, Fry’s Electronics, Hertz și Avon. În 2015, exact înainte ca politicianul Rand Paul să-și anunțe fuga de președinție, a plătit 100.000 de dolari pentru a cumpăra domeniu, randpaul.com.

b. O afacere stabilită și legitimă deține deja domeniul URL-ului de ani de zile. Cineva achiziționează o versiune greșită a numelui Dvs. de domeniu pentru a direcționa trafic spre propriul site. În Moldova am avut drept exemplu situația 999.md (site popular lansat primul) și 9999.md (lansat pe urmă).

Indiferent dacă este accidental sau intenționat, nu credem că doriți ca altcineva cu un nume de domeniu să fie foarte asemănător cu al Dvs. Achiziționarea mai multor nume de domenii este o modalitate ieftină de a vă proteja identitatea de brand online.

Până pe 31 martie, Amplica oferă un preț special pentru 18 nume de domenii populare. Găsiți oferta pe www.amplica.md

Nu uitați să-l reînnoiți! Recent, un cunoscut furnizor de tehnologie de marketing prin e-mail a întâmpinat o problemă majoră în afacerea sa când toate numele de domeniu au expirat. Întregul site a fost oprit pentru câteva ore, iar clienții nu s-au putut loga. Compania trebuia să lucreze acum pentru a reconstrui încrederea clienților în platformă.

Lecția de aici este că, după cumpărarea domeniului Dvs., nu îl veți deține pentru totdeauna, deci este crucial să îl reînnoiți înainte de expirarea sa. Perioada minimă înregistrată este de obicei un an, însă vă puteți înregistra până la zece ani la un moment dat. Este esențial să păstrați domeniul activ, astfel încât altcineva să nu-l fure. Amplica facilitează gestionarea înregistrării domeniului cu serviciul său de reînnoire automată a domeniului, atunci când e nevoie să fie reînnoit. La fel, revenim cu un email de fiecare dată către clienții a căror domene urmează să expire într-o lună.

1 COMENTARIU

  1. In principiu numele de domeniu ar trebui sa reprezinte un brand. Urasc site-urile ce sunt de tipul haine-de-calitate.com sau alte idei de genul.
    Un alt aspect de luat in considerare, cu cat mai scurt numele de domeniu, cu atat mai bine dpdv al promovarii 😀

Lasă un răspuns