În conformitate cu Hotărîrea Guvernului nr. 969 din 23.08.2007, pentru aprobarea regulamentului privind Sistemul de poştă electronică al autorităţilor administraţiei publice, Î.S. „Centrul de telecomunicaţii speciale” asigură funcţionarea şi securitatea Sistemului de poştă electronică al autorităţilor administraţiei publice – „Curierul electronic”. Sistemul dat este destinat schimbului securizat de date dintre secretariatele şi cancelariile autorităţilor administraţiei publice. La momentul actual, la Sistem sunt conectate aproximativ 45 instituţii de stat.

Potrivit developerilor, un alt sistem cu nivel similar de securitate informaţională, atît în Moldova, cît şi în ţările CSI nu există. Este de menţionat şi faptul că la elaborarea Sistemului dat au participat exclusiv developerii din Moldova.

„Curierul electronic” este un Sistem destinat transmiterii, primirii, prelucrării şi păstrării securizate a corespondenţei, care este reprezentată sub forma documentelor electronice  cu semnătura digitală. Sistemul utilizează mijloace contemporane de transmitere, primire şi protecţie a informaţiei. Pentru a accesa sistemul dat, utilizatorii folosesc programul „Curierul electronic”, prin intermediul căruia prelucrează, transmit şi primesc corespondenţa electronică cu ajutorul unei interfeţe comode.

Acest mijloc de program contribuie considerabil la accelerarea procesului de administrare publică prin intermediul implementării realizărilor în domeniul tehnologiilor informaţionale în sectorul public.

Unul din principiile de bază ale funcţionării sistemului „Curierul electronic” este securitatea, care este asigurată prin intermediul criptării informaţiei. Pentru a se încredinţa că mesajul este transmis de o anumită persoană, se utilizează elementul semnăturii digitale, care nu poate fi contrafăcută. Tehnologia dată identifică cu exactitate utilizatorul sistemului.

Pe lîngă securitate, sistemul asigură o viteză înaltă de transmitere a datelor şi automatizare a operaţiunilor de rutină, în caz de prelucrare a unui volum mare de informaţie, fapt ce duce la sporirea considerabilă a eficienţei sistemului de administrare publică în general.

Un alt principiu de lucru al programului, nu mai puţin important, este adaptarea la utilizator. Sistemul este elaborat astfel, încît fiecare utilizator să poată intra cu uşurinţă în esenţa funcţionării acestuia.

Elaborarea, implementarea şi asigurarea funcţionării neîntrerupte a programului „Curierul electronic” este o contribuţie importantă a Î.S. „Centrul de telecomunicaţii speciale” (CTS) la implementarea tehnologiilor performante de securitate informaţională în activitatea autorităţilor administraţiei publice ale Republicii Moldova.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.