Securitatea Cibernetică - Republica MoldovaPe data de 15 octombrie anul curent, Centrul pentru Securitate Cibernetică (CERT-GOV-MD) din cadrul Î.S. „Centrul de Telecomunicații Speciale”, va organiza cea de-a 2-a ediție a Conferinţei Internaţionale cu genericul „Securitatea Cibernetică în Moldova: Provocări, Tendințe și Soluții”. Evenimentul va avea loc  la Casa Guvernului şi va reuni oficiali  Internaționali,  instituții publice, și experții din domeniul securității cibernetice.

Conferința  este organizată sub patronajul   Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, cu sprijinul Ambasadei SUA în Moldova,  Departamentului Probleme Emergente de Securitate, NATO,  Delegației UE în RM.  Evenimentul este desfășurat nu în ultimul rând și datorită sprijinului  financiar oferit de corporația Microsoft, IBM,  Bitdefender,  Cososys și DAAC System Integrator, certSIGN, Accent Electronic. Acesta  face parte dintr-o serie de acțiuni dedicate lunii europene de sensibilizare asupra amenințărilor cibernetice.

Printre experții  în calitate de speakeri se numără:  Thomas Strickland, Șef adjunct, Secția Cibernetică a Departamentului ProblemeEmergente de Securitate, NATO, Mr. Paul Vitchock – FBI,  Jack Pineda, Departamentul Crime Digitale, MICROSOFT – Republica El Salvador, Ana Cobzaru, Business Development Manager, BITDEFENDER – România, Zoran Cocoara, manager de vânzări Europa de Est, CoSoSys – România și alții.

Această conferință va servi  drept  platformă de dialog pentru sectorul național-internațional, public-privat, participarea la conferință oferă  o oportunitate unică pentru furnizorii soluțiilor  informaționale de a se întâlni cu experți din domeniu cât și cu actorii guvernamentali cheie  din Republica Moldova.   Astfel,  pe parcursul conferinței urmărim scopul de a discuta tendinţele şi amenințările din mediul informatic și consolidarea eforturilor de cooperare între sectorul public și privat pentru a menține spațiul cibernetic deschis și securizat.

Trăind într-o eră digitală, suntem dependenți de sisteme și rețele informaționale, iar problemele  securității  digitale devin un subiect din ce în ce  tot mai important în  toată lumea. Din păcate, multe persoane, precum  și organizații private din Republica Moldova,  se ciocnesc cu lipsa cunoștințelor în domeniu, cea ce mărește șansele acestora să devină  victime a unor atacatori cibernetici  în mediul online. Astfel,  siguranța informațională a instituțiilor de stat, cât  și a  celor private este foarte importantă. Scopul acestei conferințe este oferirea participanților unei înțelegeri mai clare a amenințărilor adresate securității cibernetice și a măsurilor de combatere a acestora. Evenimentul va oferi posibilitatea identificării unor soluții tehnice ce vor  permite  îmbunătățirea capacității de rezistență a sistemelor informaționale și dezvoltarea  unor strategii pentru conștientizarea riscurilor cibernetice în rândul personalului companiilor și utilizatorilor internet pentru a spori nivelului securității  informaționale.

Este de menționat  faptul că conferința ” Securitatea Cibernetică în Moldova: Provocări, Tendințe și Soluții”  a fost inclusă în calendarul oficial al Lunii Europene a Securității Cibernetice ENISA, cel mai important eveniment european de conștientizare asupra amenințărilor mediului online.

Luna Europeană a Securității Cibernetice are loc anual în toată lumea în octombrie, ca parte a celei mai mari campanii de conștientizare a importanței securității în mediul online,  desfășurată de Agenția Europeană pentru Securitatea Rețelelor Informatice și a Datelor ENISA,  în  scopul de a atrage atenția asupra principalelor amenințări din mediul cibernetic.

Mai multe detalii despre programul conferinței sunt disponibile pe site-ul: www.cert.gov.md.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.