cert_sealCentrul pentru Securitatea Cibernetică CERT-GOV-MD din cadrul Î.S. „Centrul de Telecomunicații Speciale” a obținut autorizația de a utiliza în denumirea sa marca internațională „CERT” (Community Emergency Response Teams).

Pentru a se alătura comunității internaționale a echipelor de răspuns la incidente cibernetice, CERT-GOV-MD a aplicat pentru autorizația de a utiliza în denumirea sa marca internațională „CERT”, formularul de calificare fiind ulterior acceptat de Universitatea Carnegie Mellon, deținătorul unic al mărcii.

Ca urmare, Centrul de Telecomunicații Speciale a semnat un Acord bilateral cu Universitatea Carnegie Mellon, fapt care îi oferă CERT-GOV-MD drepturi de utilizare a mărcii „CERT” folosită pentru prima dată de organizația nonprofit a Statelor Unite ale Americii, care-și desfășoară activitatea în domeniul cercetării erorilor de software. CERT este parte componentă a Centrului de Cercetare și Dezvoltare a Fondurilor Federale din cadrul Institutului de Inginerie Software (SEI) al Universității Carnegie.

Conștientizând faptul că în activitatea echipelor de tip CERT este extrem de important de a dezvolta și menține relații de colaborare cu alte echipe de tip CERT, precum și cu organizații internaționale din domeniul securității cibernetice, CERT-GOV-MD acordă o atenție deosebită acestui fapt. Astfel,  a devenit membru acreditat al Trusted Introducer, din anul 2014. Fiind primul și unicul CERT din Republica Moldova acreditat Trusted Introducer, făcând astfel parte din comunitatea echipelor europene membre CSIRT, în scopul cooperării împotriva atacurilor cibernetice.

Toate aceste parteneriate aduc plus valoare la activitatea desfășurată de CERT-GOV-MD în ceea ce privește prevenirea și răspunsul corespunzător la atacurile cibernetice, precum și sporirea securității și durabilității rețelelor TI și de comunicare din Republica Moldova, prin participarea activă la un schimb de informații cu experții internaționali și consolidarea eforturilor comune în combaterea atacurilor cibernetice.

CERT-GOV-MD, din cadrul CTS, facilitează schimbul de informații cu privire la incidentele TI între organizațiile din societate și diseminează informațiile legate de noi probleme care ar putea împiedica funcționarea sistemelor TI guvernamentale, fiind punctul central de raportare și coordonare privind incidentele de securitate în sistemele de comunicații și informatice din Republica Moldova, aflate în administrarea Centrului de Telecomunicații Speciale.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.