Potrivit Business Software Alliance (BSA), în anul 2011, rata pirateriei software în Republica Moldova a constituit 90 la sută (ca şi în 2010). În schimb valoarea comerciala a software-ului piratat s-a mărit de la 36 milioane de dolari la 45 de milioane. În Moldova este una din cele mai ridicate rate ale pirateriei software din lume.

La nivel global, studiul IDC realizat pentru BSA arată că rata pirateriei software în țările în curs de dezvoltare este mult mai mare decât cea din țările dezvoltate – 68% față de 24% (media) – iar valoarea comercială a software-ului piratat din piețele emergente reprezintă o bună parte din valoarea comercială a software-ului piratat la nivel global. Așa se explică dinamica din spatele ratei pirateriei software la nivel mondial, care a ajuns la 42% în 2011, în timp ce valoarea comercială a software-ului piratat la nivel global a atins 63,4 miliarde dolari.

Din punct de vedere regional, cea mai mare rată a pirateriei, de 62%, a fost consemnată anul trecut în Europa Centrală şi de Est.

În anul 2011, rata pirateriei software în România era de 63%, în Ucraina – 84%, Rusia – 63%, în Belarus – 87% şi în Georgia – 91%,. Cel mai mare rată a pirateriei software se atestă în Zimbabwe – 92% şi Georgia – 91%, iar cea mai mică în Statele Unite – 19%, Luxemburg – 20% și Japonia  – 21%.

Metodologia utilizată pentru acest studiu include colectarea a 182 de surse de informaţie şi evaluarea tendinţelor în ce priveşte PC-urile şi software-ul din 116 pieţe. Studiul din acest an a inclus şi chestionarea a 15.000 de utilizatori din 33 de ţări, care reprezintă împreună 82% din piaţa globală de PC-uri. BSA este o organizaţie non-profit creată în scopul promovării intereselor industriei de software şi a partenerilor din industria de hardware.

Vezi raportul integral BSA 2011

9 COMENTARII

 1. nimic amuzant, situatie foarte rea! in asa situatie ar fi bine sa avem un ong sau o alta structura care ar putea negocia niste preturi preferentiale pentru vreo 10 ani pentru noi, cel putin cu cei mai importanti jucatori

 2. pot sa faca negocieri cit or vrea,dar constiinta moldovenilor e in asa fel educata,ca is mai zgarciti cind vine vb de procurarea unor chestii din domeniul software-urilor..de ce sa dai bani,pe cand o poti face gratuit? 😀

 3. Soft minim necesar:
  MICROSOFT Windows 7 Professional SP1 32-bit – 2 400 lei
  KASPERSKY Anti-Virus 2011 2PC 1YR – 500 lei
  Microsoft Office Home and Business 2010 – 2722 lei
  Adobe Acrobat Standard – 5901 lei
  WinRAR – 402 lei
  Nero 9 – 1411 lei

  Sa presupunem ca utilizatorul se ocupa cu design/web/programare
  Photoshop CS5 – 14 448 lei
  Illustrator CS5 – 12 384 lei
  Adobe CS 5 Web Premium – 37 153 lei
  CorelDRAW Graphics Suite X5 – 7520 lei
  AutoCAD LT 2012 – 15 232 lei
  After Effects CS4 – 19 717 lei
  Adobe Dreamweaver CS5 – 8 323 lei
  C++ Builder 2010 Professional – 12 610 lei
  Delphi 2010 Professional – 12 610 lei
  JBuilder 2008 R2 Professional – 6 999 lei
  CodeGear RAD Studio 2009 Professional – 19 623 lei

  Avind in vedere ca majoritatea celor care lucreaza au un salariu de ~ 3000 lei,e clar cam cite salarii trebuiesc pentru procurarea softului de ma sus.
  Cred ca depasim acele 90 %,stiu citeva organizatii/institutii mari din RM care folosesc soft piratat,ce sa mai zicem de utilizatorii simpli?

  • ai uitat de iPhone applications:

   hard:
   un iMac – de la 20 000 lei
   iphonuri (3G, 4, 4S) – 10 000 x 3 = 30 000 lei
   ipaduri (2,3) – 10 000 x 2 = 20 000 lei

   softuri:
   photoshop – de la 10 000 lei

   certificat de la apple – 100$

   etc …

   Total ca sa incepi sa dezvolti applicatii iti trebuie o avere de > 80 000 lei

   ————————

   Dar daca serios pirateria la noi poate sa se reduca la minimum ca de exemplu in oficii sa se utilizeze:

   Linux (ubuntu sau alte sisteme) – 0 lei
   Open office – 0 lei
   Antivirus – 0 lei ( nici nu trebuie )
   Restul applicatiilor deasemenea – 0 lei

   e o alternativa reala pentru ca atmazca ca linuxul are o interfata grea nu mai merge acum orice copil se poate juca pe asa sisteme.

   Unicul dezavantaj e pentru casa este un neajuns nu poti rula ultimele jocuri populare pentru PC dar e usor sa iti cumperi deja un PS, Xbox sau Wii.

 4. Symboss +1
  Dar trebuie da adaug ca nici in tarile in care pirateria este mica nu folosesc toti produse contra plata. Sunt o multitudine de solutii efective pentru majoritatea necesitatilor.
  Deja este alt aspect – ca pentru un bussiness este necesara o baza de support in caz de necesitate. Astfel soft gratis nu convine fiindca in caz de probleme de compatibilitate – nu ai cui sa-i indrepti rapoartele.

  Totusi as vrea sa insist ca cel putin un sistem de operare licentiat este baza ideala pentru oricine. Ca cadou copilului propriu, sau unui prieten. Daca sa intrebi pe cinste, majoritatea ar fi de acord ca soft licentiat este mai placut. Te simti linistit. Te simti proprietar.

 5. Dar pirateria poate sa fie la minimum daca guvernul va introduce restrictii si oamnii vor trece la alternative total gratis ca de ex. pentru oficiu:

  Linux (ubuntu sau alte sisteme) – 0 lei
  Open office – 0 lei
  Alte aplicatii – 0 lei

  E o alternativa reala care nu necesita nimic cheltuieli si atmazca ca linuzul nu e user frandly deam nu merge acum orice copil poate sa o instaleze si sa ucreze la ea, unica problema e ca no sa fie posibil de jucat ultemele jocuri pentru PC dar nui problema mare un PS, xbox sau Wii e mai comod pentru asa ceva.

  • nu cred ca cineva din MD ar fi de acord ca guvernul sa restrictioneze pirateria..mai ales cand vine vorba despre mult iubitul nostru guvern ..vrei sa dam foc la Parlament a doua oara? 😀

  • Ma gindeam ca o sa se gaseasca un combatant )))
   Am gustat si din Windows si din Linux(Ubuntu,Mandriva,Linux Mint,BackTrack )
   Windows este mai rapid ca linux in general.

   OpenGL implementat pe linux este o bataie de joc, lenta si instabila.
   In nici 100 de ani GUI-ul de la linux nu va putea fi la fel de rapid ca cel de la Windows. Stiti de ce? Pentru ca cel de la Windows este direct in kernel.
   Linuxu in primu’ rand nu e facut pentrut GUI. Ce facem… ne specializam toti in CLI?
   As vrea s-o vad pe bunica-ta intrand in terminal si dand chmod u+x la fisierul pe care nu poate sa-l execute.
   Voi spuneti că Linux e open-source. Asa si? Ati citit vreo linie de cod vreodata? Aveti idee ca 99% din driverele de pe linux vin ca binary-blobs?

   De ce trebuie eu să aștept încă 10 ani până când firma care produce un soft/driver se gândește că ar fi bine să investească si în linux?
   De ce să iau solutii de pe forumuri chinezești până atunci?

   Recunosc, pe partea de server Linux e numarul 1 datorita stabilitatii sale,insa e foarte penibil cind vezi ca unii sustin linuxul doar pentru a fi mai diferit ca restul,desi nu au idee de avantajele adevarate.Stai linistit pirateria software a fost,este si va fi mult timp inainte,desi pare greu de crezut ea aduce si avantaje producatorilor de continut(software,multimedia,etc).Cum crezi daca pirateria nu exista,Windows-ul era la fel de popular si folosit?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.